Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör när Dagens Nyheters reportrar ringde upp kliniker i klippet ovan. Foto: Claudio Bresciani/TT & SVT & DNVisa alla (2)
Visa alla (2)

Patienter tillåts välja etniskt svenska läkare

Uppdaterad
Publicerad

I samtliga av landets regioner finns vårdgivare som låter patienter välja att vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare. Det visar en granskning från Dagens Nyheter.

DN:s reportrar har ringt runt till 120 offentliga och privata vårdgivare i landet. I samtalen har reportrarna utgett sig för att vara patienter som snart ska flytta till kommunen och behöver lista sig hos en ny vårdgivare. Man har efterfrågat etniskt svenska – eller ”svensk-svenska” läkare och tandläkare.

– Vi har ju två ljusa i alla fall. Jag kan skriva dig på en svensk tandläkare, uppger personal vid en offentlig folktandvårdsklinik i Skåne till DN.

Hälften sa ja

Om personal man pratat med frågat om det är läkarnas språkkunskaper som oroar har man sagt nej och upprepat önskemålet: en etniskt svensk.

Enligt DN gick 51 vårdgivare med på önskemålen medan 40 inte gjorde det.

Ett fåtal markerade tydligt mot sådana önskemål.

– Man har inte rätt att välja så, även om man kan ha önskemål. Men här finns det anställda med olika nationaliteter och vi gör ingen skillnad på dem, säger personal vid en offentlig vårdcentral i Linköping.

”Jag är född här”

DN har också intervjuat en rad läkare som vittnat om att bli bortvalda i den svenska vården och hur vårdgivare tillgodoser sådana önskemål.

– Jag är född här och har gått igenom hela processen till att bli doktor, med en lång utbildning. Och det är inte tillräckligt för att patienten ens ska se mig i ögonen”, säger akutläkaren Jalal El Ali.

Bland de vårdgivare som gått med på DN-journalisternas önskemål finns förutom enskilda privata eller offentliga vårdgivare även verksamheter som drivs av två privata vårdföretag.

I mejl till DN skriver dock båda att det här inte är något man står bakom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör när Dagens Nyheters reportrar ringde upp kliniker i klippet ovan. Foto: Claudio Bresciani/TT & SVT & DN
Enligt DN gick 51 vårdgivare med på önskemålen om en etnisk svensk läkare medan 40 inte gjorde det. Foto: Claudio Bresciani/TT