Foto: TT

Paula Bieler (SD) om regeringens beslut: ”Det är en förlust för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

En uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet har resulterat i ett förslag om tillfälliga uppehållstillstånd för ensamkommande som fyllt 18 sedan de kom till Sverige. Sverigedemokraterna är starkt kritiska.

– Det handlar om personer som är vuxna och som man nu vill ge en möjlighet att kringgå de regler som borde gälla, säger Paula Bieler, migrationspoltisk talesperson för SD.

Regeringen presenterade under måndagen ett förslag om att med hjälp av det så kallade gymnasieundantaget ge ensamkommande asylsökande möjligheten till fyraåriga tillfälliga uppehållstillstånd. Sverigedemokraterna välkomnar inte initiativet. I SVT Nyheters livesändning sade partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler att det handlar om en sorts ”förtäckt amnesti”.

– Man skapar möjligheten att kringgå ett regelverk som vi har i Sverige. Det råder ett ansträngt läge som det är och jag tycker inte att det är rimligt att man prioriterar att vuxna utlänningar ska få genomföra sina gymnasiestudier i Sverige, säger hon.

”Uppenbart att det är valår”

Förslaget handlar om de asylsökande och ensamkommande som kom till Sverige innan 24 november 2015 och som fyllt 18 år under asylprocessen, eller fått sin ålder uppskriven. Att Miljöpartiet nu får sin vilja igenom, samtidigt som Socialdemokraterna får möjlighet att justera lagen om eget boende, ser SD som valfläsk från partiernas sida.

– Det är uppenbart att det är valår. Båda partierna försöker profilera sig och göra det till en vinst för respektive parti när det egentligen bara är en förlust för Sverige, säger Paula Bieler. 

Moderaterna kritiska

Även Moderaterna ställer sig negativa till regeringens förslag. Partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forsell säger till TT att man tycker att asylsystemet ska bygga på rättsäkerhet och inte på eftergifter för politiska konflikter i en regering. De syftar på att Miljöpartiet ska ha fått sin vilja igenom om de tillfälliga uppehållstillstånden, sedan de enligt uppgifter till Aftonbladet hotat med att lämna regeringen.

– Det här innebär att personer som har bedömts sakna skyddsskäl, som inte är flyktingar och borde återvända hem, nu ändå ska ges uppehållstillstånd. Vi måste fundera på om det är rätt lösning på problemet, säger Johan Forssell.

Andra medlemmar i Alliansen är däremot positiva till förslaget:

– Vi är väldigt glada och lättade att regeringen lägger fram det här till slut. Vi tycker det är viktigt att de personer som var mindreåriga när de kom inte drabbas av långa handläggningstider, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.