Här får reportern tag i den ene anklagade prästen

Pedofilanklagad präst lämnade Sverige – fortsatte jobba i skolor

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer nya uppgifter om de katolska präster som har anklagats för sexövergrepp i Sverige. Enligt katolska kyrkan i Norge har den ene prästen där tidigare utretts för två fall av övergrepp mot ungdomar. Samtidigt har den andre prästen fortsatt att arbeta på skolor och sjukhus i andra länder.

Den ene prästen, som vi kallar Fader B, tillhör en katolsk orden. Förra året publicerades hans namn på katolska kyrkans lista över “trovärdigt anklagade” för övergrepp mot sex barn i församlingen i Gary på 80-talet.

År 2004 fick han lämna Sverige efter att ha anklagats för ett sexuellt övergrepp på en kvinna med funktionsnedsättning i Falun.

Jobbade i skolor

Men trots att både biskopen i Gary och den svenske biskopen Anders Arborelius varnade prästens överordnade i mannens orden, så fick prästen fortsätta att arbeta, bland annat som “moral science teacher”.

Enligt en lista på hans arbetsgivare, som Post Tribune var först att rapportera om, arbetade han på minst tre olika skolor i både Kenya och Indien efter att han lämnade Sverige.

Inte förrän hans namn publicerades i USA förra året meddelades att han är pensionerad från och med september 2018.

“Ingenting hände”

SVT Nyheter har försökt nå prästens överordnade i hans katolska orden, men har inte fått några svar, vare sig på mejl eller på telefon. När vi ringer och presenterar oss lägger någon på luren.

Men SVTs reporter lyckades nå Fader B på en dålig mottagning på hans mobiltelefon. På frågor om vad som egentligen hände i Falun svarar prästen:

– Ingenting hände i Falun.

Men du var tvungen att lämna Falun?

– Jag var i Afrika.

Innan dess var du i Sverige?

– Ja, jag mötte en kvinna, yeah.

Rörde du vid henne på ett opassande sätt?

– Kan jag få dig?

Mig?

– Ja, dig, dig, dig! 

Mitt namn är Marja Grill, jag är en reporter från SVT, och undersöker anklagelser om sexuella övergrepp...

– Vill du ha sex?

Vad sa du?

– Vill du ha sex?

När SVT berättar om samtalet för kardinal Anders Arborelius reagerar han starkt.

Jag pratade med honom igår. Det samtalet slutade med att han frågade om jag ville ha sex med honom. Så jag tänker: Är det här en person som du känner att det var tryggt att skicka tillbaka till skolor i andra länder?

– Nej det var ju verkligen fruktansvärt. Då förstår jag ju att det finns en väldig anklagelse mot honom.

“Fader M”

Den andre prästen som var i Sverige, som vi kallar Fader M,  prästvigdes i Oslo stift 1980, och flyttade till USA under 90-talet. Där publicerades hans namn i oktober förra året på en lista av “trovärdigt anklagade” för sexuella övergrepp mot ett barn i San Bernardino, Kalifornien.

Men anklagelserna var inte kända för katolska kyrkan i Sverige när prästen flyttade hit 2003.

- Nej vi hade inte fått några uppgifter att han gjort sig skyldig till någonting, säger Anders Arborelius.

När han på nytt anklagades för ett sexuellt övergrepp, den här gången mot en man i församlingen i Malmö 2004, bad biskop Anders Arborelius prästen att lämna och kontaktade hans hemmastift, Oslo.

Utreddes för ytterligare två övergrepp

Men mannen var redan känd av stiftet i Oslo. Under 90-talet hade han utretts han för övergrepp mot en 14-åring i Norge. 

När prästen 2004 skickades hem från Sverige blev ytterligare ett norskt fall känt. Denna gången handlade det om en 19-åring som blivit utsatt.

– Vi tog detta allvarligt, satte igång en undersökning och prästen fick inget nytt kyrkligt uppdrag.

Undersökningen visade att det var berättigade anklagelser, men preskriptionstiden hade gått ut, säger biskop Bernt I. Eidsvig i Oslo katolske biskopdömet till SVT idag.

Spårlöst försvunnen

Prästen lämnade Norge och det sista stiftet har hört av honom var att han bad om ett rekommendationsbrev 2005, men det blev avvisat.

Tycker du att ni har gjort allt ni har kunnat?

– Nej. Det är klart att en person som vi vet begått två övergrepp har antagligen gjort fler och är en fara för sin omgivning och bör aldrig vara präst igen.

Biskop Bernt I. Eidsvig tror inte att mannen är verksam som präst, eftersom han inte har någon rekommendation att visa upp vid en eventuell anställning.

– Han har bytt namn åtminstone en gång och är svår att hitta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.