Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Liberalernas partiledare Johan Pehrson förvara sina ordval om Sverigedemokraterna efter den uppmärksammade Expressen-artikeln. Foto: SVT

Pehrson (L) om SD-uttalandet: ”Jag har fått konstruktiv feedback”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Pehrsons (L) uttalande om att Sverigedemokraterna är ”extrempopulistik” och en ”brun sörja” skapade konflikt i regeringssamarbetet. Nu kommenterar liberalernas partiledare uttalandet i Morgonstudion.

– Jag har fått konstruktiv feedback, säger han.

Det var på en konferens på ett hotell utanför Sandviken som Johan Pehrson, inför sina partikamrater, sa de nu berömda orden. Uttalandet fick samarbetskollegorna i Sverigedemokraterna att reagera starkt. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt (SD) menade bland annat att Johan Pehrson bröt mot Tidöavtalet – där det framgår att partierna ska bidra till ett gott samarbetsklimat.

Johan Pehrson säger i Morgonstudion att han fått ”konstruktiv feedback” men också att uttalandet hårdkokats, och att han använde uttrycket om när Sverigedemokraterna bildades.

– Jag är noga med att säga saker som det är. Sverigedemokraterna har skrivit en vitbok om när de bildades och det är förfärlig läsning, säger han.

”Problematiskt förflutet”

Partiledaren är noga med att samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna inte kommer att påverkas av konflikten.

– Jag har bra samtalsrelation med nästan alla Sverigedemokrater. Men det är ju så att Sverigedemokraterna har ett problematisk förflutet. Det var det jag pekade på, säger han.

SD-profilen Björn Söder kritiserade på uttalandet på Twitter: ”Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts”, skrev han, något Johan Pehrson svarade på i Morgonstudion.

– Björn Söder har mängder av konstiga citat från sig själv som jag tycker han ska fundera på.

I en intervju med Dagens Nyheter säger statsminister Ulf Kristersson (M) att han förstår att enstaka uttalanden kan ge ett intryck av att regeringssamarbetet skadats men understryker att det är ”mycket bra”.

– Ska man få ett samarbete att fungera då agerar man respektfullt mot varandra. Även om man tycker olika, säger han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer