Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pehrson (L): ”Nätverksaktiva barn måste få en konsekvens första gången”

Pehrson (L): ”Måste kunna använda tvångsåtgärder – även om barnet är 12-13-år”

Uppdaterad
Publicerad

Tydliga och tidiga insatser såsom tvångsåtgärder krävs för att hindra att barn och unga dras in i gängkriminalitet. Det säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson i SVT:s Agenda.

Justitieminister Morgan Johansson (S) delar åsikt om att tidiga insatser behövs, men menar att flera sådana åtgärder är på gång.

Bara i år har 33 personer skjutits ihjäl. Polisens kartläggning visar att runt 1 200 nätverkskriminella i Sverige är under 18 år, runt 170 av dem är under 15 år. Justitieminister Morgan Johansson och Liberalernas partiledare Johan Pehrson debatterade utvecklingen i SVT:s Agenda på söndagen.

– Är det ett brott som begåtts måste man kunna använda sig av tvångsåtgärder även om barnet är 12 eller 13 år, och det är en akt av kärlek, säger Johan Pehrson, i programmet.

Det kan handla om tvång att delta i viss aktivitet på helgerna, eller att personer över 15 döms till förstärkt ungdomsövervakning där telefonavlyssning är möjligt för att förhindra att de blir verktyg åt grovt kriminella, menar han.

– Det Johan Pehrson tar upp med helghemarrest har vi redan genomfört. Det är en ny reform som trädde i kraft förra året så den är på gång, svarar Morgan Johansson, som också lyfter fram behovet av tidiga insatser.

I klippet hör du mer från debatten i Agenda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer