Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Pehrson (L) bemöter kritiken: ”Känner starkt stöd för avtalet”

Publicerad

Sedan M, KD, SD och L presenterade sin gemensamma överenskommelse har missnöjet börjat pyra inom Liberalerna.

Nu försvarar Johan Pehrson det så kallade Tidöavtalet.

– Vi har fått igenom mängder av viktiga åtgärder för att öka friheten, säger han i SVT:s Aktuellt.

På fredagen stod det klart att Liberalerna kommer att sitta i regeringen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna samt ingå i ett nära samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen. För L:s del innebär det att partiet har fått ge sig i en del tunga frågor.

En rad politiska åtgärder som partiet tidigare varit emot föreslås nu utredas eller införas. Det handlar bland annat om visitationszoner, anonyma vittnen, stramare asylpolitik, minskat bistånd, sänkt reduktionsplikt och ett nationellt tiggeriförbud.

Avstegen har väckt stark intern kritik från såväl ungdomsförbundet som sittande riksdagsledamoter och tunga veteraner.

– Vi som har varit medlemmar länge upplever att vi ser partiet dö, säger före detta partiledaren Maria Leissner till SVT.

”Sött och salt och surt”

Partiledaren Johan Pehrson framhåller dock att han känner ett starkt stöd för överenskommelsen.

– Vi har en enhällig riksdagsgrupp som står bakom det här avtalet. Det betyder verkligen inte att vi tycker att allting är bra, säger han i SVT:s Aktuellt, och fortsätter:

– Det här innehåller både söta och salta och en del sura saker. Det här är fyra partier som har samarbetat. Vi har fått igenom mängder av viktiga åtgärder. Vi har till exempel stått bakom många av de åtgärder som vi nu genomför för att bekämpa grov brottslighet och öka friheten för dem som annars de facto riskerar att skjutas i Sverige.

Kan du garantera att ingen i din riksdagsgrupp röstar nej till Ulf Kristersson nästa vecka?

– Ja, det kan jag göra.

Kristersson: Helt trygg

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger att han ”kan förstå att det finns mycket starka känslor”, men att han litar på L-ledarens ord.

– Vi ska komma ihåg att Liberalerna var ett parti som var helt uträknat för bara några månader sedan, sedan tillträder Johan Pehrson och lyckas få partiet precis över riksdagsspärren och nu sitter Liberalerna i regering. Det är en bedrift, oavsett vad man tycker om Liberalerna.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson litar på att Liberalerna står upp för avtalet.

– Jag känner mig helt trygg, säger han till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.