Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrson (L) om Cecilia Malmströms avhopp

Cecilia Malmström: Lämnade L på grund av Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Malmström lämnar Liberalerna på grund av Tidöavtalet, säger hon till SVT:s 30 minuter.

– Det är lite trist, efter en lång gärning i liberalismens tjänst full av engagemang för Europas framtid så säger Cecilia att hon inte vill betala medlemsavgiften längre, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson i programmet.

Den tidigare EU-ministern och EU-kommissionären Cecilia Malmström lämnar Liberalerna på grund av Tidösamarbetet. Det skriver hon i ett sms till SVT:s 30 minuter.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson beklagar avhoppet i programmet. 

– Det är lite trist, efter en lång gärning i liberalismens tjänst full av engagemang för Europas framtid så säger Cecilia att hon inte vill betala medlemsavgiften längre, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson i 30 minuter.

Malmström har en lång bakgrund inom Liberalerna och är en av dem som även tidigare varit kritisk till Tidöavtalet.

Underliggande kritik

– Hon tycker naturligtvis att det är ett svårt politiskt läge och hon känner att det här är rätt för henne, säger L-ledaren och fortsätter:

– Det är klart att det kanske finns en underliggande kritik mot att vi har bildat en annan regering som har försatt vänsterpopulisterna i opposition.

Mer liberal politik i Tidöavtalet

Flera andra tunga liberala politiker har uttryckt kritik mot Tidöavtalet och i programmet pressas Pehrson om varför Liberalerna valt att ge upp flera för partiet viktiga frågor.

Som svar på frågan om man fått igenom mer liberal politik i Tidöavtalet jämfört med januariavtalet säger han:

– Med undantag för saker som jag tycker är svårsmälta så kommer vi ha större möjlighet att utforma oss i en liberal riktning, men det bygger på att man som liberal menar att man ska ha ordning och reda i migrationen, integrationen och brottsbekämpningen. Tycker man inte att det där spelar någon roll då har vi en annan diskussion såklart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gav mest utdelning för L – Tidöavtalet eller Januariöverenskommelsen? Hör partiledarens svar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.