Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Sjöstedt (SD) tycker att Pehrson bryter mot Tidöavtalet – men menar att partiet kan ha överseende med vissa ”barnsjukdomar”. Foto: SVT/Tim Aro/TT

Sjöstedt (SD): Pehrson bryter mot Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Johan Pehrson bröt mot Tidöavtalet när han kallade Sverigedemokraterna för ”en brun sörja”. Det säger riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt (SD) till SVT Nyheter. Liberalerna har sedan uttalandet bett SD om ursäkt enligt Expressen.

Nästa helg kan Johan Pehrson väljas till ordinarie partiordförande för Liberalerna. Han har nyligen ingått ett regeringsavtal – det så kallade Tidöavtalet – med Sverigedemokraterna, ett parti han enligt tidningen kallar ”extrempopulistiskt” och ”en brun sörja”.

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, säger Pehrson enligt Expressen på en konferens med partikamrater på ett hotell utanför Sandviken.

Men detta fick SD att reagera kraftigt. Nu menar Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk-politiske talesperson, att Pehrson bryter mot Tidöavtalet med uttalandet.

– Ja det gör han ju såklart. Det är ju inte att behandla sina samarbetspartner respektfullt, säger han till SVT.

”Förväntar oss att de höjer nivån”

Liberalerna har sedan uttalandet bett SD om ursäkt, enligt Expressen.

”Liberalerna har lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera olika nivåer i partiet”, skriver SD:s Mattias Bäckström Johansson till Expressen och tillägger:

”Vi förväntar oss att de höjer nivån i fortsättningen och att de agerar i enlighet med det vi kommit överens om i Tidöavtalet”.

Liberalerna bekräftar för SVT att de varit i kontakt med SD och meddelat att Tidöavtalet ska uppfyllas.

Beredd att bryta

Johan Pehrson sade på konferensen att han är beredd att bryta avtalet och inte kommer gå med på vad som helst. Enligt Pehrson måste han och partiet nu göra sitt allra bästa för att hantera Tidöavtalet.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa andra sjuka saker, säger han.

”Står fullt ut bakom Tidöavtalet”

SD-profilen Björn Söder är kritisk till Johan Pehrsons uttalande: ”Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts”, skriver han på Twitter.

Efter Expressens publicering ger Johan Pehrson en kort skriftlig kommentar till SVT:

”Jag och Liberalerna står fullt ut bakom de viktiga lösningar på stora samhällsproblem som Tidöavtalet innehåller och det nära samarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som avtalet bygger på. Jag kommer självklart göra min del för att respektera överenskommelsen och leverera den nystart Sverige behöver. Det är vad jag lovade väljarna och ett löfte jag kommer att hålla”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.