Förslag: Pensionsåldern bör höjas till 69 år

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsåldern bör höjas med två år från 67 till 69. Det förslaget lägger statliga Pensionsåldersutredningen i april, enligt Dagens Nyheter.

Förslaget innebär också att statlig ålderspension betalas ut först vid 63 år, inte vid 61 år som i dag.

Utredningen undersöker också ökad koppling mellan pensionsåldern och medellivslängden.

Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten väntas utredningen föreslå att en förändringarna ska ske stegvis.

Måste se över arbetsmiljön

I en kommentar till SVT säger sig PRO:s ordförande Curt Persson inte vara förvånad över förslaget.

–Det  är ju ingen större nyhet. Vi visste ju att utredaren skulle lägga den här typen av förslag – att få rätten att jobba kvar till 69 . Det blir ju intressant att se hur arbetsgivarna reagerar på den möjligheten.

Curt Persson varnar dock för att en höjning av pensionsåldern kan innebära problem för personer som utför tunga jobb.

–Det jag är lite bekymrad över är de soim har tungt, svårt jobb och behovet av att gå vid 61 om de ska få förskjuten den möjligheten till 63. Det kräver i så fall att man tittar över hur arbetsplatser och arbetsmiljön fungerar. 

Från PRO:s sida kommer man nu att avvakta att utredningen går på remiss, enligt Curt Persson.

–Utredningen kommer ju att gå ut på remiss och vi kommer att göra ett noggrant arbete i samband med det remissförfarandet.

Förändringen genomförs stegvis

-Det är rimligt att om man genomför en förändring att det ska finnas en viss övergångstid, säger Ingemar Eriksson, departementsrådet som leder utredningen, till Dagens Nyheter.

När tjänstepension kan betalas ut diskuteras också i utredningen. Gränserna bygger på avtal mellan arbetsmarknadens parter, som också berörs.

I dag får privat pensionssparande och viss tjänstepension tas ut vid 55 år. Utredningen kommer enligt DN att föreslå att gränsen höjs, men hur mycket är inte känt.

Oklart när nya åldersgränserna införs

-Vi provar olika alternativ och det är viktigt här att åldersgränser är rimligt synkroniserade med varandra, säger Ingemar Eriksson till tidningen.

Det är oklart när de nya åldersgränserna kan börja gälla. Först ska förslaget presenteras. Därefter skickas det på remiss för bedömning av myndigheter och organisationer.

Det ska också godkännas av den så kallade pensionsgruppen som består av representanter från regeringspartierna och Socialdemokraterna.

Därefter ska ett förslag läggas av regeringen och godkännas av riksdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.