Pensionsbolag illa ute efter börsras

Uppdaterad
Publicerad

Fallande aktiekurser och låga räntor gör att de svenska pensionsbolagens skulder växer. Sedan juni har bolagens skulder ökat med närmare 100 miljarder kronor.

Söderberg & Partners bedömer i en analys att flera bolag kan vara på väg att knäckas under skuldbördan, skriver Dagens Nyheter.

Salus Ansvar har enligt studien en solvensgrad under 110 procent och ligger därför nära gränsen för konkurs, enligt analysen. Ytterligare 3-4 bolag ligger under en solvensgrad på 130 procent.

Men Salus tillbakavisar kritiken. Salus Ansvars livbolag är nämligen under avveckling och har sedan 2006 flyttat över kunder till andra pensionsbolag.

I dag finns drygt 9.500 kunder, de behöver inte vara oroliga för sitt pensionskapital, säger Salus.

-Nej, vår solvensgrad är 114 procent i bolaget, så det finns inget akut problem i dagsläget, säger Mikael Eklöf, vd på Salus Ansvar Personförsäkring.

Flera bolag drabbade

Enligt analysen är förutom Salus Ansvar även Länsförsäkringar Liv, SPP Liv, statliga Kåpan och Försäkringsbranschens Pensionskassa illa ute.

De behöver alla vidta ett antal åtgärder i form av till exempel höjda premier eller liksom Länsförsäkringar Liv redan gjort stoppa nytecknandet i traditionell försäkring.

Och kan pensionsspararna flytta sina pensionspengar bör man göra det till de starkare bolagen – åtminstone om man är ung.

Även äldre pensionssparare bör flytta dem om man inte har en garanterad ränta över 4 procent, anser Gustav Axehult, analytiker på Söderberg & Partners.

Alternativen är, enligt Axehult, AMF som är det finansiellt starkaste bolaget, Skandia som har klarat turbulensen bra och Folksam som har den i dagsläget högsta återbäringsräntan.

Följden kan bli ett återtag

En konkurs inträffar när solvensgraden är 104 procent eller lägre. Konkurs innebär att kapitalet finns kvar, men alla utställda garantier om framtida avkastning kan inte uppfyllas.

En av de viktigaste anledningarna är att den långa tioårsräntan är rekordlåg, runt två procent. Det gör att det krävs mer kapital för samma utdelning.

Följden för försäkringstagarna kan bli att bolaget gör ett så kallat återtag, vilket innebär att kunden får ett minskat värde på sitt sparande.

-Hittills har de finansiellt svagare bolagen sålt av aktier i konjunkturnedgångar medan de starkare bolagen nettoköpt aktier. Men fortsätter börsen att falla med ytterligare 5 procent kan även de större bolagen tvingas börja sälja, säger Gustaf Rentzhog, vd på Söderberg & Partners.

Brist på obligationer

Livbolagens problem med att få tag på obligationer på långa löptider hänger samman med Sveriges fina statsfinanser.

-Eftersom vi har överskott i budgeten räcker lånebehovet egentligen bara till att förse marknaden med den mest handlade obligationen, alltså den tioåriga. I den låneplan som vi har publicerat har vi så väldigt lite låneutrymme att vi inte har möjlighet att emittera på 30 år, säger Thomas Olofsson, upplåningschef på Riksgälden.

TT: Är det en brist på 30-åriga statsobligationer?

-Vi har försökt att emittera 30-åringen i våras och då var det väldigt lite intresse. Men det kan ju ha ändrats, det går ju fort i hockey som man säger... Men de ringer inte oss varje dag i alla fall, säger Thomas Olofsson.

Fler bolag drabbade

Kåpan, som förvaltar cirka 40 miljarder kronor åt statligt anställda har 650 000 försäkrade, men ingen flytträtt. De bör stänga för nyteckning, enligt analysen.

Försäkringsbranschens Pensionskassa har drygt 25 000 försäkrade och förvaltar cirka 9 miljarder kronor. För att säkra både tidigare och nya sparare skulle bolaget behöva höja premierna.

SPP Liv kan enligt analysen komma att behöva ett ägartillskott.

-Framför allt bör man tala om hur det ligger till i bolaget, säger Axehult.

Länsförsäkringar Liv har redan hanterat sina problem genom att bland annat stoppa nyförsäljning.

På Söderberg & Partners tror man att diskussionen om rätten att flytta sitt pensionssparande nu kommer att få förnyad kraft. Rätt att flytta sitt pensionssparande gäller i dag pensionssparande som startats under senare år eller om bolaget frivilligt infört en rätt att flytta sparandet.

TT/Erik Sundberg

erik.sundberg@svt.se

Fakta: FI har koll

Finansinspektionen (FI) har sedan i somras haft en tät dialog med pensionsbolagen om utvecklingen för att diskutera möjliga åtgärder för att förbättra situationen.

Börserna har fallit, men det är främst det rådande ränteläget som är ett problem för livbolagen.

Bland de åtgärder som diskuteras är de utfästelser och garantier som bolagen ställer ut till kunderna, om det är rimlig nivå på den marknadsutvecklingen, säger Malin Björkmo, avdelningschef på FI.

Generellt har svenska försäkringsbolag haft goda buffertar vilket innebär att bolagen klarar solvenskraven i dag. Enligt regelverket måste det finnas tillgångar i bolagen som motsvarar värdet på skulderna.

Ingen behöver därför oroa sig akut, men det finns en risk att avkastningen på sikt kommer att bli lägre. Det och att några bolag får svårt att uppfylla sina åtaganden.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.