Att hålla sig frisk för att kunna jobba längre är effektivare än att pensionsspara enligt experten. Foto: TT/Pensionsmyndigheten

Pensionsexperten: Håll dig frisk och jobba längre i stället för att spara

Uppdaterad
Publicerad

Framförallt unga svenskar överskattar hur mycket de kommer att få i pension, visar en undersökning Swedbank beställt.

Pensionsmyndigheten är medveten om kunskapsglappet och kommer med råd om hur man höjer sin pension.

– Det kan vara bättre att träna två gånger i veckan för att hålla sig frisk och kunna jobba ett år extra än att spara, om man vill få ut mer i pension, säger Sten Eriksson, kommunikationschef.

Fram tills för ett par år sedan var privat pensionssparande skattegynnat. Du kunde dra av 12.000 kronor per år för ett privat pensionssparande i din deklaration. Avdragsrätten innebar att du inte betalade skatt på ditt sparande förrän pengarna skulle tas ut. 

Detta är nu borttaget, så vad är grejen med att pensionsspara egentligen? 

– Det handlar om att bankerna vill sälja sparande, vilket är helt okej, men det rör sig egentligen om ett helt vanligt sparande, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten. 

LÄS MER: Svenskar överskattar sin pension

Det är heller inte ovanligt att telefonförsäljare ringer för att sälja olika pensionslösningar, ofta i samband med att svenskar fått hem det orangea kuvertet.

– Släng på luren om de ringer, pensionen avgörs på arbetsmarknaden och inte i sparat kapital, säger Sten Eriksson.

Tumregler att följa

Pensionsmyndighetens kommunikationschef har tre tumregler, för att få en bra pension. Den första är att jobba och betala skatt. 

– Se till att hålla dig frisk och jobba längre än till 65 år och skaffar man barn så är det bra om man delar lika på föräldraledigheten så att inte den ena parten hamnar efter, säger han.

Foto: Pensionsmyndigheten

Den andra tumregeln är att se till att man har tjänstepension. 

– De allra flesta har kollektivavtal och då ingår tjänstepension men inom vissa branscher ingår det sällan. Mitt råd är att ta jobbet, men stanna inte för många år på en arbetsplats utan tjänstepension, och gör du det, förhandla upp din lön och spara privat, säger Sten Eriksson. 

LÄS MER: Kvinnor får lägre pension

Den tredje regeln är att inte oroa sig om man inte gjort några aktiva val. 

– De placeringar som görs är helt okej, vill man spara privat i fonder till sin pension ska man dock vara noga med att placera i globala fonder för att sprida riskerna, säger han. 

Gör en egen prognos

Till sist så tycker Sten Eriksson att man ska se över sin egna livssituation, vill man resa jorden runt när man gått i pension men bara jobba tills man är 65 så bör man spara privat. Har man billigare intressen och kan tänka sig att jobba något eller några år längre så kan pensionen lösa sig ändå.  

– Gå in på vår hemsida och gör en uträkning för att få en prognos. Har man börjat arbeta sent i livet så får man nog räkna med att jobba längre än till 65, år säger Sten Eriksson.

LÄS MER: Låga pensioner väntar 90-talister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.