Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska man tänka på som resenär när det finns risk för inställda tåg? Hör Martina Nord, presskommunikatör på SJ, i klippet. Foto: Pressbild SJ/SVT arkiv

Risk för inställda tågavgångar i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Nu flaggar SJ för att det kan bli inställda avgångar till följd av personalbrist i sommar. För att lösa situationen erbjuder man personal extra ersättning om de går in och jobbar under semestern.

– Vi har ett behov av personal som vi inte kan lösa just nu, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ till SVT Nyheter.

Hos SJ finns det risk att avgångar behöver ställas in om schemat inte går att lösa. För att lösa situationen har SJ gått ut med erbjudanden om extra ersättningar för personal som går in och jobbar på lediga dagar.

– I nuläget kan vi inte svara på hur många avgångar det kan bli.  De allra flesta tåg kommer gå enligt tidtabell, men vi har ett behov av personal i sommar som vi inte kan möta just nu, säger säger Martina Nord, presskommunikatör hos SJ.

Extra ersättning

Både SJ och Arriva erbjuder anställda en extra månadslön om man tar ut majoriteten av sin semester under annan tid på året än högsommaren. MTR Pendeltågen och MTRX erbjuder en extra månadslön plus en extra bonus om man flyttar semestern, skriver Sekotidningen.

– Vi inväntar svar och ser hur stor respons vi få på detta, vi har fantastisk personal som gör allt de kan för att lösa det här, säger Martina Nord.

Under pandemin då resandet minskades pausade SJ all nyrekrytering, nu är den igång igen med viss eftersläpning. SJ uppmanar alla resenärer att lämna korrekta kontaktuppgifter så informationen om inställda och ombokade avgångar går fram.

– Vi står inför vissa osäkerheter i sommar. Det man kan göra som resenär är att ha i åtanke att om en avgång blir inställd betyder det inte alltid att resan ställs in – vi jobbar med att sätta ihop tågset, man kommer fram men med en senare avgång, säger Martina Nord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer