Åklagarmyndigheten i gamla Generalitetshuset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Personuppgifter skickas till Google – från myndigheters sajter

Publicerad

Ett åttiotal myndigheter skickar personuppgifter från besökare till Google, fast de utlovat anonymitet. Det visar en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

En av de sajter som skickat personuppgifter till Google är Åklagarmyndigheten som efter Ekots granskning har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten.

– Det är bristfälligt av oss, helt enkelt. Jag kan inte säga annat än det, säger Anders Thoursie, it-direktör på Åklagarmyndigheten till SR.

Det som skickats till företaget är IP-adresser, som klassas som personuppgifter av EU-domstolen, eftersom de kan användas till att identifiera enskilda användare. Nu kan personuppgifterna komma att lagras i USA, där EU-domstolens skydd inte gäller.

FMV skickade information till Google

Försvarets materielverk, FMV, är en annan myndighet som sparat och skickat information till Google. Till exempel har alla som besökt en annons om en ledig tjänst på myndigheten, fått sin IP-adress vidarebefordrad.

Av 500 granskade sajter så har över 150 skickat vidare besökares IP-adresser utan att informera om det, och ett åttiotal har utlovat anonymitet till användarna – och ändå skickat uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.