Polisen får miljonböter för att ha använt ansiktsigenkänningsprogrammet Clearview

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten ska betala 2,5 miljoner kronor i sanktionsavgift för att ha använt ansiktsigenkänningsgprogrammet Clearview AI. Det meddelar Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, efter att ha utrett polisens användning av tjänsten.

Enligt bedömningen har myndigheten brutit mot brottsdatalagen vid hantering av biometriska personuppgifter.

Efter SVT:s och Ekots granskningar av polisens användning av ansiktsigenkänningsprogrammet Clearview AI har IMY, tidigare Datainspektionen, fattat beslutet om 2,5 miljoner i sanktionsavgift.

Det var i februari som nyhetssajten Buzzfeed avslöjade att rättsvårdande myndigheter använde Clearview i en rad länder, däribland Sverige.

Clearview AI är en sökmotor som matchar ansikten mot en databas med miljarder bilder från sociala medier.

Verktyget hade testats vid ett möte med Europol, med syftet att identifiera barn som utsatts för sexbrott. I ett fall ledde sökningarna till att ett svenskt brottsoffer kunde identifieras.

Svensk polis nekade först till att ha använt tjänsten men bekräftade senare att även de gjort det efter att SVT begärt ut mejlkorrespondens mellan Clearview och polisen.

I samband med det meddelades att en tillsyn skulle inledas.

Har brustit

Enligt IMY har Polisen ”brustit i flera avseenden” i sitt personuppgiftsansvar genom att inte ha vidtagit tillräckliga organisatioriska åtgärder för att ”säkerställa och kunna visa att behandlingen i det aktuella fallet har varit författningsenligt”.

IMY uppger vidare att polismyndigheten har behandlat biometriska uppgifter för ansiktsigenkänning i strid mot brottsdatalagen och även underlåtit att genomföra konsekvensbedömning, skriver myndigheten i beslutet.

”Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller”, säger Elena Mazzotti Pallard som är jurist på IMY och som lett granskningen, i ett pressmeddelande.

Polisen förnekade användning

Förutom sanktionsavgift åläggs polisen att utbilda personal i att säkerställa en lagenlig personuppgiftshantering.

Dessutom ska polisen informera de personer vars uppgifter har matats in i Clearview. Polisen ska också att radera de personuppgifter som matats in i appen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.