Det har stormat kring Clearview i en rad länder efter avslöjandet att tjänsten använts av många polismyndigheter. Foto: Skärmdump

Polisen hotas av miljonvite – använde app för att hitta sexbrottsoffer

Uppdaterad
Publicerad

En straffavgift på uppemot fem miljoner kronor. Det kan polisen nu behöva betala för sin användning av den kontroversiella tjänsten Clearview AI. Den kom enligt polisen till nytta för att identifiera ett barn som var offer för ett sexbrott.

Datainspektionen uppger i ett brev till polisen att man inom kort kommer att fatta beslut i det tillsynsärende som inleddes i våras, efter att Ekot och SVT Nyheter ställt frågor om myndighetens användning av Clearview.

Clearview AI är en mycket kraftfull, men också kritiserad sökmotor som matchar ansikten mot en databas med miljarder bilder från sociala medier.

Den amerikanska nyhetssajten Buzzfeed avslöjade i februari att Clearview använts av rättsvårdande myndigheter i en lång rad länder, däribland Sverige.

Polisen förnekade

Svensk polis förnekade först att man skulle ha nyttjat tjänsten, och myndighetens dataskyddsombud slog också fast att en användning skulle bryta mot lagen.

Men efter att SVT begärt ut mejlkorrespondens mellan polisen och Clearview – som hemligstämplades med hänvisning till att de innehöll uppgifter som kunde försvåra brottsbekämpning – så kom snart ett nytt besked: svensk polis bekräftade att man använt Clearview.

Verktyget hade testats vid ett möte med Europol, med syftet att identifiera barn som utsatts för sexbrott. Sökningarna kunde också leda till att ett svenskt brottsoffer kunde identifieras.

– Som utredare tycker man att Clearview är ett jättebra verktyg, men vi har ju gjort fel här, sa chefen för polisens nationella it-brottscentrum Patrick Cordner till SVT.

Anmälan avskrevs först

Den svenska Datainspektionen fick tidigt in en anmälan om Clearview från en privatperson. Den avskrevs först, men efter att SVT ställt frågor om ärendet meddelade myndigheten att man skulle starta en tillsyn.

Och enligt Datainspektionens brev kommer nu alltså ett beslut ”inom kort”, där inspektionen överväger att besluta att polisen brutit mot brottsdatalagen och därför ska krävas på sanktionsavgift, som för de aktuella brotten kan uppgå till max fem miljoner kronor.

Polisen får nu tid till den 11 januari att komma med eventuella invändningar eller kompletteringar.

Clearview har varit föremål för omfattande internationell kritik. Så sent som i november berättade Buzzfeed att Los Angeles-polisen inte längre får använda verktyget.

Svensk polis fick i augusti grönt ljus från Datainspektionen för att använda ansiktsigenkänning med en teknik myndigheten utvecklat själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.