Foto: TT

Flera svenska myndigheter vägrar svara om appen Clearview AI

Uppdaterad
Publicerad

Varken Säkerhetspolisen, Försvarsmakten eller Åklagarmyndigheten vill svara på om de använder den kontroversiella ansiktsigenkänningstjänsten Clearview AI. Polisen förnekar användning – men hemligstämplar samtidigt en förteckning över eventuell mejlkommunikation med bolaget, eftersom ett offentliggörande skulle försvåra brottsbekämpningen.

Clearview AI driver en omdiskuterad webbtjänst där foton av okända personer kan matchas mot en gigantisk databas med bilder insamlade från nätet. Bolaget uppger att man bara låter brottsbekämpande myndigheter skapa konton i tjänsten, och enligt amerikanska Buzzfeed News finns Sverige med på en läckt kundlista från bolaget.

Uppgifterna har lett till att den svenska polisen efter en snabbutredning slagit fast att en användning av Clearview AI skulle strida mot lagen, och att medarbetarna därför inte får använda den. 

Samtidigt har Datainspektionen startat ett tillsynsärende och frågat både polisen och andra myndigheter om deras eventuella användning av Clearview AI.

”Kan tyvärr inte gå in på detaljer”

Efter beskedet från Datainspektionen har även SVT Nyheter frågat myndigheterna i vilken utsträckning de använt eller använder appen.

Från Säkerhetspolisen blir svaret att ”Säkerhetspolisen kan tyvärr inte gå in på detaljer kring vilka tekniska lösningar vi använder, eller inte använder, i vår verksamhet för att det omfattas av sekretess”.

Inte heller Åklagarmyndigheten vill i nuläget svara på frågorna om Clearview AI. ”Åklagarmyndigheten omfattas av Datainspektionens granskning och vi kommer att svara på deras frågor, som handlar om samma saker som ni frågar om i mejlet. När vi har gjort det kommer även andra att kunna få del av svaret, men inte förrän dess”, skriver myndigheten i ett mejl.

Detsamma gäller Försvarsmakten, som skriver i ett mejl:

”Försvarsmakten väntar med att svara på frågor till dess att tillsynen är klar.”

Mejlförteckning innehåller hemliga uppgifter 

Polisens pressavdelning uppgav redan i förra veckan för SVT Nyheter att man inte hade kännedom om att någon del av myndigheten använt Clearview AI, ett budskap som också upprepas i ett nytt mejl från pressavdelningen efter beskedet om Datainspektionens tillsyn. 

Men kontakter kan ändå ha förekommit.

När vi begär att få ta del av en förteckning över eventuella mejl som utväxlats mellan polismyndigheten och Clearview AI, blir nämligen svaret från polisens nationella it-brottscentrum att en sådan förteckning inte kan lämnas ut, eftersom den ”innehåller uppgifter som är sekretessbelagda”, då de bland annat skulle kunna ”försvåra polisens framtida brottsbekämpande verksamhet”.

Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten och Tullverket svarar alla att de inte använt eller har några avsikter att använda sig av Clearview AI:s tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.