Datainspektionens jurist Elena Mazzotti Pallard har svårt att se vilket lagstöd myndigheter skulle kunna luta sig mot. Foto: Andreas Hult/SVT

Datainspektionen startar tillsyn mot kontroversiella AI-tjänsten Clearview

Uppdaterad
Publicerad

Den nya och mycket omdiskuterade webbtjänsten Clearview AI gör det möjligt att matcha bilder av okända personer mot en gigantisk databas med bilder insamlade från sociala medier.

Svenska Datainspektionen avskrev nyligen en anmälan mot tjänsten.

Men efter att SVT Nyheter ställt frågor om beslutet så kommer nu ett nytt besked.

”Det har nu blivit klart att vi inleder tillsyn med anledning av Clearview AI. Vi publicerar ett pressmeddelande om det under förmiddagen”, skriver Datainspektionens presskontakt Mattias Fahlgren till SVT.

I anmälan, som kom in till inspektionen i februari, tipsade en privatperson om ett uppmärksammat reportage om Clearview från New York Times, och påpekade att det inte framgick om Clearview exkluderat personer från EU, eller vilken laglig grund man haft för insamlingen av data.

Kontroversiella tjänsten Clearview AI

Myndigheten avskrev anmälan, och Datainspektionens jurist Elena Mazzotti Pallard säger också att utredningen nu inte kommer att gälla bolaget Clearviews hantering.

I stället handlar det om uppgifter som publicerats i amerikanska Buzzfeed News, som gör gällande att svenska myndigheter använt appen Clearview.

– Med anledning av det har vi inlett en tillsyn för att ta reda på om det stämmer. Vi har skickat ut ett antal frågor till de brottsbekämpande myndigheterna.

Frågorna handlar bland annat om ifall myndigheterna använt Clearview AI, och vilka rättsliga bedömningar som i så fall gjorts kring detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kontroversiella tjänsten Clearview AI

Mer i ämnet