Barnet identifierades enligt polisen vid ett operativt möte med Europol i Haag. Foto: SVT

Polisen: Utsatt barn kunde identifieras med hjälp av omdiskuterade AI-tjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn som varit offer för ett sexualbrott har kunnat identifieras av svensk polis genom användning av den omdiskuterade tjänsten Clearview AI. Det uppger polisen för SVT Nyheter.

Patrick Cordner, chef för polisens nationella it-brottscentrum, berättar att Clearview AI testades av svenska poliser i höstas. Det skedde vid ett operativt möte med Europol i Haag, där poliser från olika europeiska länder försökte identifiera offer i olika utredningar om sexuella övergrepp mot barn.

I ett fall ledde sökningarna enligt Cordner till att ett barn i en svensk utredning kunde identifieras.

– När man förevisade verktyget så identifierade man ett svenskt brottsoffer, en ung svensk flicka, där man sedan kunde arbeta vidare.

Kan väcka diskussion om lagändring

Som SVT Nyheter tidigare berättat har en intern utredning slagit fast att en användning av Clearview AI i nuläget saknar lagstöd, och polisen får i dag inte använda tjänsten. Patrick Cordner har därför gjort en internanmälan om tjänstefel till polisens avdelning för särskilda utredningar.

– Som utredare tycker man att Clearview är ett jättebra verktyg, men vi har ju gjort fel här, säger Patrick Cordner.

Han utesluter att det nu kan uppkomma en diskussion om att svensk polis borde få möjlighet att använda Clearview AI.

– Ett av våra ansvarsområden är just att hantera sexuella övergrepp mot barn. I det arbetet är det ett lysande verktyg och skulle hjälpa oss enormt för att kunna identifera brottsoffer och få stopp på pågående brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.