Polisen bekräftar: Har använt omdiskuterade Clearview AI

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis bekräftar att man använt den kontroversiella webbtjänsten Clearview AI. Användningen initierades på en konferens och tjänsten har provats i ärenden som rör övergrepp mot barn.

Polisens pressavdelning har vid flera tillfällen förnekat att man använt verktyget för ansiktsigenkänning, men användningen upptäcktes i slutet på förra veckan, efter att SVT och Ekot begärt ut mejllistor över myndighetens eventuella kontakter med bolaget.

Mejllistorna belades med sekretess, men ledde i stället till en anmälan om tjänstefel till avdelningen för särskilda utredningar.

Användningen olaglig

Enligt ett pressmeddelande, som Sveriges Radio Ekot var först att berätta om, ska ett ”fåtal” poliser ha använt Clearview AI under ”en kort testperiod”.

Användningen ska ha initierats vid en konferens, och testats inom ramen för utredningar som rör sexuella övergrepp mot barn.

Polisens dataskyddsombud har snabbutrett Clearview och kommit fram till att en användning i nuläget bryter mot rådande lagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.