Persson debuterade som lobbyist

Uppdaterad
Publicerad

Förre statsministern Göran Persson gjorde sitt första stora offentliga framträdande som lobbyist vid branschorganisationen BIL Swedens seminarium i Almedalen på tisdagen.

Om bilindustrin ska överleva och vanligt folk ha råd att köra måste politikerna jobba för en snabbare utveckling av miljötekniken. Det var kontentan av Perssons tal. Och han inledde sitt framträdande med att ösa lovord över bilen.

-Bilen som sådan är en frihet för vanligt folk och ingen av oss som kör bil vill förpesta luften och vi måste klara av båda sakerna samtidigt, sade Göran Persson till SVT:s Rapport.

-Du kan mycket väl köra dubbelt så långt i en bil, men med samma bensinförbrukning om du har en lite smartare motor. Vi måste vänja oss vid att ta ut ny teknik, smartare motorer, men inte i form av starkare motorer som det hittills har varit, sade Göran Persson.

Efter sitt framträdande smög han in på partiets ekonomiska seminarium som hölls av tidigare finansministern Pär Nuder och där en av deltagarna var hans tidigare nära medarbetare Jan Larsson.

-Något viktigare för svensk ekonomi än den svenska bildindustrin finns inte. Några hundratusen människor får sin försörjning genom att arbeta med bilar och om vi inte ser upp kan industrin slås ut. Att locka folk till Bil Swedens arrangemang känns utmärkt, sade han.

-Jag tror inte att det finns någon motsättning mellan ett svenskt intresse och mellan vad Svensk Bilbransch tycker, sade han.

Positiv till etanol

Persson viftade bort kritiken mot etanolen, mot att den kräver mer energi än den ger.

-Jag ifrågasätter kalkylen. Det finns bättre sätt att producera etanol på än dagens spannmål. Men det var så det började. Nu finns en infrastruktur, bensinmackar där det går att tanka etanol och nu är det tid för att låta många blommor blomma utan konkurrens från brasiliansk sockerrörsetanol.

Göran Person menade att skogen kan komma att ersätta etanol som baseras på åker och spannmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.