Stefan Löfven dementerar Perssonrykten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven dementerar Ekots uppgifter om att han överväger Göran Persson som ny utrikesminister om S vinner valet. – Ett journalistiskt magplask, säger Löfven till SVT.

Enligt vad Sveriges Radios Ekot erfor tidigare i dag har Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven bestämt sig att han i händelse av en valseger fråga Persson om han är intresserad av utrikesministerposten.

Men S-ledaren förnekar uppgifterna.

– Det är ett journalistiskt magplask av Ekot. Det blir inte stora journalistpriset för det här. Det enda som är säkert är att jag kommer att sitta i regeringen, allt annat är spekulationer, säger Stefan Löfven.

Göran Persson själv säger att han i vilket fall inte skulle vara intresserad av utrikesministerposten.

– Om man inte får ta med sig korna in på UD vill jag inte heller dit. Så enkelt är det, sade han under ett tal i Anna Lindhs park i Grillby på lördagseftermiddagen.

– Jag har inga planer och ingen längtan efter att bli minister, sade Persson till pressen efter talet.

Till SVT säger han också att hans roll i valrörelsen kommer att vara mycket begränsad.

Ekots politiske reporter Tomas Ramberg säger till Expressen att redaktionen står fast vid sin rapportering:

–  Han låter väldigt tvärsäker, men han dementerar något som vi inte har påstått. Ekots nyhet är inte som Löfven säger, att han lovat Göran Persson jobbet som utrikesminister. Vår nyhet är att han har för avsikt att fråga Göran Persson om de vinner valet. Vi har uppgifter som vi inte har någon anledning att betvivla, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.