”Vi var oerhört kaxiga i de här frågorna”, säger före detta språkröret Peter Eriksson (MP) om att partiet 2015 var tvungna att bryta vallöftet om en öppen migrationspolitik. Foto: SVT

Peter Eriksson (MP) om Fridolins kolbit: ”Ett misstag, från början till slut”

Uppdaterad
Publicerad

Under valrörelsen 2014 utlovade Miljöpartiet en öppen invandringspolitik och ett stopp för Vattenfalls kolverksamhet i Tyskland. Under de efterföljande åren fick de kompromissa på båda fronterna. Före detta språkröret Peter Eriksson tycker att de hade lovat för mycket från första början. Det berättar han i Min sanning.

Peter Eriksson led med Åsa Romson när hon som språkrör för Miljöpartiet höll tillbaka tårarna när hon tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) meddelande regeringens förändrade invandringspolitik under flyktingkrisen 2015. 

– Det var en oerhört tuff sak. Vi hade gått till val på att vara väldigt kaxiga i de här frågorna. Att då backa när det kommer många människor som verkligen behöver hjälp och är i nöd, det är väldigt tungt, säger han i Min sanning.

Nödvändigt beslut

Peter Eriksson tycker att beslutet var nödvändigt, men att de hade haft lite för hög svansföring i frågan från början. 

– Det hade jag lärt mig under min tid, att man ska inte ställa ut sådana löften för man vet inte hur världen förändras, säger han.  

I valrörelsen 2014 hade Gustav Fridolin med sig en kolbit under många debatter, för att visa hur Miljöpartiet ville stoppa Vattenfalls brunkolverksamhet. Ett par år senare sålde Vattenfall istället den vidare.  

– Det där var ju ett misstag från början till slut, säger Peter Eriksson.  

Han menar att de aldrig hade någon konkret möjlighet att genomdriva vallöftet 

Hur kunde ni lova det då? 

– Ja, jag tycker att det var ett misstag.  

Se hela intervjun med Peter Eriksson i Min sanning på söndag kl 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.