Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är förbannad på väljarna” – hör Peter Eriksson, tidigare språkrör, om vad han tror tappet för Miljöpartiet beror på. Foto: SVT/Min sanning

Peter Eriksson (MP): ”Ser sig som bättre om man inte äter kött”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa opinionsmätningar visar att Miljöpartiet riskerar att åka ur riksdagen. Tidigare språkröret Peter Eriksson menar att en del av problemet är en moralism i partiet där det ses som bättre att leva som vegan eller vegetarian.  

– Vi har stött bort väljare på landsbygden där man lever nära naturen, säger han i Min sanning. 

2010 gjorde Miljöpartiet de gröna ett rekordval och fick över sju procent av rösterna. I vissa opinionsmätningar når de i dagsläget inte upp till fyraprocentspärren och riskerar därmed att trilla ur riksdagen – samtidigt som miljö- och klimatfrågor är mer aktuella än någonsin. Före detta språkröret Peter Eriksson har en förklaring till väljartappet.

– Det finns en moralism som varit problematisk. En rörelse om veganism och vegetarianism i storstäderna där man ser sig som bättre om man inte äter kött.

Han menar att många som bor på landet inte känner igen sig i partiet.

– En grön politik handlar inte om att straffa ut. Många på landsbygden kan bli vinnare av en grön politik, men vi har inte klarat av att visa det på ett bra sätt.  

“Kommer aldrig klara det själva” 

Peter Erikssons politiska karriär sträcker sig över 30 år. 1998 blev han kommunstyrelsens ordförande i Kalix och åren 2002 – 2011 var han Miljöpartiets manlige språkrör. I december förra året valde han att avgå från posten som biståndsminister i Stefan Löfvens regering.  I programmet Min sanning ger han sin syn på vad som krävs för att de nyvalda språkrören ska vinna tillbaka väljare.

– Kommunpolitiker och lokala avdelningar politiker måste få känna att de är del i en process och ett arbete nu. Den lilla gruppen i Stockholm kommer aldrig klara det själva.

Hela intervjun med Peter Eriksson ser du i “Min sanning” söndagen den 14 februari i SVT2 klockan 20 eller på SVT Play.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer