Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Hultqvist: ”Inte tagit initiativ att ändra lagen” Foto: Zsolt Czinkoczky

Trots kritiken: Hultqvist (S) ser inget behov av att ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad

Soldatyrket ska vara begränsat till max tolv år och Rikard Johansson får inte längre jobba kvar som soldat. Kompetens som går till spillo menar han. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han inte har för avsikt att ändra systemet.

Regeringen säger att Försvarsmakten inte uttryckt något önskemål om att göra det möjligt för soldater att vara verksamma längre än tolv år. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser därför inget behov av en lagändring.

– Tanken var att man under de här tolv åren ska kunna staka ut en väg om man vill fortsätta inom Försvarsmakten som officer eller specialistofficer eller något annat, säger han.

Men det finns ju de som vill vara kvar i nuvarande befattning?

– Oavsett hur de väljer att göra så kommer de ha en krigsplacering inom ramen för Försvarsmakten och i en krissituation göra tjänster för Sverige.

Du kommer inte på eget initiativ verka för att ändra den här lagen?

– Den typen av initiativ har jag inte tagit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer