Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har framställts som att jag har hårda nypor”. Hör Petra Lundh presentera sig själv. Foto: SVT

Petra Lundh ny rikspolischef: ”Har framställts som att jag har hårda nypor”

Publicerad

I går lämnade hon chefsposten på Svea Hovrätt och i dag gör Petra Lundh sin första dag som ny rikspolischef.

– Det är nog en av de allra största utmaningarna man kan ha inom svensk statsförvaltning, säger hon om sitt nya uppdrag i SVT:s Morgonstudion.

Petra Lundh inleder sin första arbetsdag som rikspolischef med att bege sig till Norrköping för att medverka på en examen för polisstudenter.

När justitieminister Gunnar Strömmer presenterade Petra Lundh som första kvinnliga rikspolischef var det sammankopplat med en lista med förväntningar på hur han vill se att polisen förbättras.

En av polisens största utmaningar är uppklarningen av mord som kopplas till gängkriminaliteten.

– Jag vet att det pågår ett arbete inom polisen som jag sett från domstols- och åklagarhåll, där man jobbar på ett nytt sätt när det gäller skjutningar och sprängningar och vi ser goda resultat hittills. Vi har aldrig sett så många frihetsberövanden som nu. Jag tror man är på rätt väg, säger Petra Lundh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.