Vaccinforskaren: Så skiljer sig pillret från ett vanligt vaccin. Foto: Storyblocks/SVT

Piller testas mot covid-19: ”Utvecklas en enorm mängd”

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsjättar världen över tävlar om att försöka få fram medicin mot covid-19 – i form av ett piller.

– Det utvecklas en enorm mängd med antivirala läkemedel, säger Matti Sällberg, vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet.

I veckan meddelande Pfizer att man inlett en vetenskaplig studie för att testa ett förebyggande piller mot covid-19, skriver Reuters.

Den amerikanska läkemedelsjätten är långt ifrån ensamt om att försöka få fram läkemedel mot viruset. Även konkurrenterna MSD och Roche Holding AG är på gång, enligt nyhetsbyrån.

Coronapandemin

Många av pillren som tas fram och testas är antivirala läkemedel. Vaccinforskaren och professorn Matti Sällberg förklarar:

– Det angriper viruset direkt genom att påverka dess olika protein eller enzym – och blockerar det. Det är ett läkemedel som förhoppningsvis kan stänga av virusförökningen. Därför är det jätteviktigt att man ger det så tidigt som möjligt under en virusinfektion.

Ges med hiv-medicin

I Pfizers studie ska 2660 personer över 18 år, som bor i ett hushåll med en covid-smittad, ta pillret tillsammans med en låg dos av hiv-medicinen Ritonavir.

– Man kan kalla det (Ritonavir) för en booster – det förlänger halveringstiden på läkemedlet och då behöver man inte ta lika hög dos lika ofta. Man får en långsammare nedbrytning av läkemedlet, säger Matti Sällberg.

Pfizer har även startat en annan studie bland vuxna med covid-19-symptom, som ska få testa pillret.

Läkemedelbolagets MSD:s studie – som bland annat genomförs i Sverige – testar ett antiviralt läkemedel på ovaccinerade personer inom riskgrupp. Fas 3-studien väntas vara klar i höst.

- Då har man nått så många patienter man behöver för att dra slutsatser, säger Magnus Gisslen, huvudprövare för studien i Sverige.

Oklart om biverkningar

Målet är 1850 patienter, enligt Magnus Gisslen – som till vardags är professor på Sahlgrenska akademin och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han följer mycket av forskningen kring just coronapiller.

– De studier som gjorts hittills är inte tillräckligt stora för att ge tillförlitlig information om biverkningar – det krävs fler individer i studierna.

Än har inget piller mot covid-19 godkänts för användning i Sverige, hur studierna går återstår att se – men Matti Sällberg är hoppfull.

– Förhoppningsvis så kommer Pfizers piller, med lite tur ger det bra resultat. Vi får se helt enkelt, men det är mycket på gång.

Vad skiljer ett coronapiller mot vaccin? Hör Matti Sällberg svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet