Ett SAS Boeing 737 på Arlandas Terminal 5 i tisdags inspekteras av en pilot. Foto: Skärmdump

SAS-piloternas bud avfärdas

Uppdaterad
Publicerad

Pilotföreningarna har överlämnat ett bud till SAS-ledningen, men budet är inte i närheten av att uppfylla kraven.

SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet är på väg till Köpenhamn och twittrar direkt om utvecklingen kring SAS.

Protester pågår utanför SAS kontor i Kastrup, uppger DR. Demonstrationen är fredlig, de medverkande håller i hjärtformade ballonger med SAS-loggan på och består mestadels av anställda med administrativa uppgifter inom SAS.

Vid SAS-förhandlingarna i Köpenhamn överlämnade pilotföreningarna i Sverige, Danmark och Norge natten till söndagen ett bud till bolaget.

Piloternas bud är dock är inte i närheten av att uppfylla ledningens krav och förhandlingarna fortsätter, erfar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Från förhandlingarna mellan kabinfacket och SAS rapporteras dock framgångar.

-Vi upplever en lyhördhet från SAS sida, säger en personalkälla till Ritzau.

Uppger inte var styrelsemöte ska äga rum

SAS bekräftar för TT att förhandlingarna har återupptagits, men vill inte säga något om det bud som pilotfacken lämnade under natten.

-Vi kommenterar inte olika utspel från de fackliga föreningarna eller detaljer från förhandlingarna. Vi kommunicerar när vi har helheten på plats, säger SAS presschef Elisabeth Manzi.

Hon vill inte heller uppge var SAS styrelsemöte ska äga rum i dag, men säger att en tid och plats har bestämts.

Har börjat sälja av delar

SAS har börjat sälja delar av de tillgångar som ska dra in pengar till bolaget enligt sparplanen, skriver Dagens Industri på nätet.

I en internaffär i onsdags sålde SAS Denmark-Norway-Sweden lösöre till SAS Spare Engine AB för drygt 100 miljoner kronor, enligt en annons i lördagens Dagens Industri.

”Jag kan bara säga att det har med de meddelade försäljningarna av flygmotorer att göra” säger Sture Stölen, ansvarig för investerarrelationer på SAS, till tidningen.

SAS Spare Engine registrerades den 20 april i år och ska äga och hyra ut flygplansmotorer.

Pilotfackens förhandlingar igång igen

Även pilotfackens förhandlingar är igång igen, efter att de lämnat ett förslag på nytt avtal till SAS i natt.

-Vi har lämnat ett gemensamt bud. Vi har ett och samma kollektivavtal så vi förhandlar alltid tillsammans, säger Rebecca Rosenvinge, kommunikatör på Svensk Pilotförening.

Hur budet har mottagits av SAS ledning vill hon inte kommentera.

”Tillmötesgår på alla områden”

”Strax efter midnatt överlämnade pilotföreningarna ett bud till SAS som tillmötesgår SAS på alla de områden som efterfrågats, och som gör att förhandlingarna ska kunna avslutas på ett framgångsrikt sätt”, sa Jens Lippestad, ordförande för de norska SAS-piloterna och pilotföreningarnas förhandlingsledare.

Förhandlingarna i Köpenhamn inleddes i fredags och väntades pågå hela helgen. SAS har kallat till styrelsemöte under söndagen för att ta ställning till om det finns förutsättningar för att driva bolaget vidare. SAS ledning har sagt att de fackliga förhandlingarna måste vara klara till dess.

SAS har vägrat avslöja både tid och plats för mötet som kan avgöra bolagets framtid.

Kabinpersonalens förhandlingar igång igen

Förhandlingarna mellan kabinfacken och SAS drog igång igen klockan 9.00 på söndagsmorgonen. Det svenska kabinfacket samarbetar med sina danska och norska motsvarigheter för att försöka få fram ett nytt avtal.

-Vi har lämnat in ett gemensamt förslag, i fredags. Det är delarna i det som vi nu diskuterar. Företaget har sagt att man vill ha likadana villkor i de olika länderna och därför samverkar vi, säger Jennie Zetterström, pressekreterare på Unionen, till TT.

TT: Kommer ni att hinna nå en lösning i dag?

-Det kan jag inte svara på. Vi jobbar på med det här.

”Ingen överenskommelse”

SAS konstaterar i ett pressmeddelande på söndagsförmiddagen att intensiva förhandlingar förts under de senaste dygnen. ”Tyvärr finns det ingen överenskommelse med någon förening ännu,” skriver bolaget.

Förhandlingarna fortsätter nu, innan SAS styrelse sammanträder senare i dag måste en lösning vara i hamn.

”På mötet ska styrelsen besluta om förutsättningarna för att genomföra planen finns. Ett fullständigt genomförande av planen är en förutsättning för att bankerna och huvudägarna ska göra en kredit tillgänglig. Fram till styrelsemötet arbetas det intensivt för att nå en överenskommelse om nya kollektivavtal, och därmed säkra SAS framtid,” skriver bolaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SAS

Mer i ämnet