Svensk Pilotförenings ordförande Martin Lindgren berättar att de psykiska sjukdomsdiagnoserna blir allt vanligare bland piloter och att detta kan påverka flygsäkerheten. Foto: TT

Pilotfacket om sjukskrivningarna: ”Helt i linje med marknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Pilotföreningen tycker inte att uppgifterna om att piloter toppar listan över yrken med högst risk för sjukskrivningar är överraskande – och säger att det kan gå ut över flygsäkerheten.

– Risken är att man mörkar att man är sjuk, säger ordföranden Martin Lindgren.

Ordföranden i Svensk Pilotförening anser att de mörka siffrorna som Försäkringskassan presenterade på torsdagen pekar på ett problem som funnits i flera år i branschen.

– Det är inte alls särskilt förvånande. Det är helt i linje med hur vi uppfattat marknaden och villkoren samt arbetsmiljön för piloterna under de senaste åren, säger Martin Lindgren.

Föreningen har 1 700 medlemmar och är den fackliga organisationen för alla civila yrkespiloter.

Flygsäkerhet

Piloter och flygvärdinnor toppar listan med yrken där risken för sjukskrivning är störst. Försäkringskassan har mätt sjukperioder längre än 14 dagar.

Martin Lindgren säger att resultatet visar att flygsäkerheten kan påverkas.

– Man ska komma ihåg att pilotyrket skiljer sig från andra yrken. Vi är förbjudna att arbeta om vi inte är friska till 100 procent. I andra yrken kan man gå till jobbet fast man är sjuk. Det kan inte vi. Då bryter vi mot luftfartslagen.

Psykiska besvär ökar

Han talar om att ”mörka” sjukdom för sin arbetsgivare.

– Risken är att man mörkar att man är sjuk, och det kan gå ut över flygsäkerheten eftersom sjukdom påverkar de kognitiva förmågor man har.

Sjukskrivningar på grund av psykiska diagnoser blir allt vanligare, enligt pilotföreningen. Det gäller främst bolag med mindre goda arbetsvillkor.

– Vår uppfattning är att de psykiska besvären bland piloter har ökat de senaste åren och det stöds av en rapport från Karolinska institutet. Psykiska problem är mer utbredda där arbetsvillkoren är dåliga.

Prispress

Det är främst priskonkurrens mellan flygbolagen som skapat denna situation, anser Martin Lindgren.

– Absolut. Den prispress som råder i branschen har skapat sämre arbetsmiljö och otrygga arbetsformer som är väldigt påfrestande för piloter i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.