Piloter och kabinpersonal är exempel på yrken med hög risk för långvarig sjukskrivning. Foto: TT

Stor risk för sjukskrivning hos flygpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Högst risk för sjukskrivning finns i mansdominerade yrken inom tillverkning, bygg, hantverk och transport. Piloter och kabinpersonal är yrken med stor risk för långvarig sjukskrivning, enligt en ny rapport från Försäkringskassan.

Traditionella mansyrken toppar listan med högst risk för sjukskrivningar.

– Yrke förklarar sjukfrånvaron bättre än bransch men bransch visar var problemen finns, menar Ulrik Lidwall som är Försäkringskassans analytiker.

Hög risk för piloter och kabinpersonal

Försäkringskassan konstaterar i en ny rapport att risken är störst för personal inom tillverkning, bygg, hantverk och transport.

Men piloter och kabinpersonal är exempel på yrken med hög risk för långvarig sjukskrivning.

Ett annat serviceyrke med hög risk för sjukskrivning, speciellt för kvinnor, är tågmästare som likt kabinpersonal har direktkontakt med passagerare.

Ett annat ”kontaktyrke” som har höga sjukskrivningstal är präster, ofta med psykiatriska diagnoser, konstaterar Försäkringskassan. Även poliser finns med på listan.

– Det bör också vara nyttig information för arbetsmarknadens parter i arbetet för en hälsosammare arbetsmiljö, anser Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen inom Försäkringskassan.

Kvinnors sjukfrånvaro

Kvinnor har däremot högre sjukfrånvaro än män, och kvinnors högre risk för sjukskrivning har ökat från 24 procent år 2012 till 29 procent mellan 2015 och 2016, enligt Försäkringskassan.

Lägst risk för sjukskrivning finns inom tjänstemannayrken och kvalificerad tjänsteproduktion i branscher som kommunikation, finans, juridik samt vetenskap och teknik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer