Marita Norman blev sjuk av utmattning och stress: ”Jag grät helt enkelt för det blev en sak till att oroa sig över”. Foto: TT & SVT

Sjuka lärare riskerar att tvingas lämna skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningarna ökar i Sverige, inte minst bland lärarna och det gäller framför allt förskollärare och grundskollärare. Och trots den stora lärarbristen kan flera tvingas lämna skolan eftersom sjukpenningen riskerar att dras in efter 180 dagar.

Marita Norman är fritidspedagog i Kil, och trivs med sitt jobb. Men i våras blev hon blev sjuk av utmattning, stress och påfrestningar privat.

Hon har hela tiden försökt jobba deltid men efter 180 dagar fick hon besked av Försäkringskassan att nu var det stopp för mer sjukpenning.

Enligt regelverket ska den sjukskrivne då prövas mot hela arbetsmarknaden, och alltså tvingas söka ett helt annat jobb.

– Jag blev ledsen när de ringde och sa att så kan det bli. Om jag inte orkar mitt jobb så orkar jag inte med ett annat jobb heller, berättar hon.

”Enormt slöseri”

Lärarförbundet i Karlstad känner till minst sju liknande fall i Värmland.

Och det här upprör Lärarförbundet, inte minst med tanke på den stora lärarkrisen.

– Vi har exempel på lärare som lyckats komma tillbaka till 75 procent och som måste säga upp sig. Det är ju ett enormt slöseri med resurser i ett läge när vi har stor lärarbrist, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande vid Lärarförbundet.

7 av 10 jobbar ikapp på jullovet

Lärarna ligger högt i statistiken kring sjukskrivningar, framför allt gäller det förskollärare och lärare i grundskolan. Och en förklaring är förstås arbetsbelastningen.

En undersökning som Lärarförbundet gjorde strax före jul visar att så många som 7 av 10 lärare använder jullovet till att jobba i kapp.

Marita går tillbaka

Marita Norman ska försöka gå upp till heltid nästa termin, och har fått andra mer administrativa uppgifter.

– Även om jag hade fått andra arbetsuppgifter tidigare så hade det inte hjälpt då. Jag hade inte orken utan behövde vila, säger Marita Norman. Och att vila är ju inget jag kan göra på jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer