Stressjukskrivna stressar tillbaka till jobbet alldeles för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

På bara tio år har antalet patienter som remitteras till en psykiatrisk mottagning för en stressrelaterad sjukdom blivit dubbelt så många.
– De som insjuknar i utmattningssyndrom stressar ofta tillbaka till arbetslivet, säger Iza Ullmark, barnskötare i Gävle kommun som själv drabbats.

TV: Se ett längre inslag i SVT play

År 2013 gjordes 5.000 öppenvårdsbesök hos psykiatriker av personer som fått diagnosen, enligt statistik från Socialstyrelsen. Tre år senare gjordes över 25.000 sådana besök.

LÄS MER: Varningssignalerna på att du är för stressad

Lång rehabilitering

Det tar ofta lång tid att bli frisk efter en utmattning. Pågående forskning tyder på att de flesta av de som drabbas av allvarligt utmattningssyndrom inte är helt friska ens efter tio år.

LÄS MER: 18-åriga Klara: ”Om jag misslyckades i skolan skulle jag misslyckas med livet”

Många som insjuknar försöker snabbt komma tillbaka till arbete. Men en snabb rehabilitering resulterar bara i att man på nytt riskerar utbrändhet, det menar Iza Ullmark, som själv är sjukskriven för utmattning, och de hon kallar utbrändhetens onda spiral.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer