Maria Hemström-Hemmingsson (till vänster) tar över som tillförordnad generaldirektör. Foto: SVT

Försäkringskassans generaldirektör får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Marie Begler, som tog över som generaldirektör för Försäkringskassan 2015, får lämna sitt uppdrag.- Det handlar om ett förändrat och tydligt förstärkt ledarskap, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

– Välkomna till dagens pressträff som ska handla om hur Försäkringskassan ska rusta inför framtiden.

Så inledde socialminister Annika Strandhäll dagens pressträff på Rosenbad.

Hon aviserade att regeringen gör två större förändringar när det gäller styrningen av myndigheten. Den ena innebär att generaldirektören Ann-Marie Begler får lämna sin tjänst efter tre år på posten.

– Hon är en mycket rutinerad och duktig statstjänsteman. Under hennes tid har Försäkringskassan stärkt upp sin handläggning och fokuserat på rättssäkerheten och kvaliteten i handläggningen, säger Annika Strandhäll (S).

Strandhäll meddelade att hon anser att Begler utfört uppdraget väl och hon klarat av att hantera de utmaningar som har mött henne.

– Men vi är också på det klara från regeringens sida att vi behöver något annat inför framtiden, säger socialministern.

Ny generaldirektör

Maria Hemström-Hemmingsson blir ny tillförordnad generaldirektör för myndigheten.

– Som ledare är Maria oerhört öppen, lyhörd och kommunikativ, säger Strandhäll.

Hemström-Hemmingsson kommer närmast från rollen som generaldirektör för Inspektionen för socialförsäkringen. Dessförinnan har hon arbetat i åtta år som chef på regeringskansliet.

– Jag har en enorm respekt för det arbete som Försäkringskassan gjort under Ann-Marie Beglers ledning. Nu har jag fått uppdraget att leda fram tills en ordinarie generaldirektör kan utses, säger Maria Hemström-Hemmingsson.

Den andra stora förändringen inom myndigheten som presenterades av regeringen handlar om att Försäkringskassan också får en ny överdirektör.

– Den tillsättningen ber vi att få återkomma till, säger socialministern.

Andra myndighetschefen

Begler blir den andra tunga myndighetschef, efter tidigare rikspolischefen Dan Eliasson, som får lämna under valåret.

Försäkringskassan har under de senaste åren fått mycket kritik för hur den tillämpar sjukförsäkringen och assistansersättning.

– Att sparka generaldirektören är ett sätt för regeringen att mildra kritiken och signalera en nystart, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

”Inte överraskande”

Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) kommenterar beskedet i ett pressmeddelande:

”Dagens besked att Försäkringskassan får en ny generaldirektör är inte överraskande. Som myndighetschef är Ann-Marie Begler ansvarig för det haveri av rättsosäkerhet som har präglat Försäkringskassans hantering av den personliga assistansen de senaste åren”, skriver förbundsordförande Maria Persdotter, uppger TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.