Handläggare på Försäkringskassan: Fler avslag ger högre lön

Uppdaterad
Publicerad

På ett av Försäkringskassans kontor i södra Stockholm lönar det sig för handläggarna att neka sjukpenning. Fler avslag ger högre lön. Det berättar en handläggare för SVT:s Agenda. Flera arbetsplatsombud på andra kontor bekräftar att avslag tagits upp under lönesamtal.

Handläggaren som Agenda pratat med arbetar på ett stort kontor med runt 150 handläggare.

– Jag fick höra på lönesamtalet att jag inte gör tillräckligt många negativa beslut. Jag ska göra ett visst antal avslag per år, i och med att jag inte uppfyller den kvoten så påtalar min chef det återkommande, berättar handläggaren.

Agenda

”Hamnat i svår situation”

Handläggaren, som vill vara anonym, berättar att hon vet att kollegor som gör fler avslag än hon har högre lön.

– Jag har sett att personer som jag anser har rätt till sjukpenning inte får det. Då har de hamnat i en väldigt svår situation.

Det finns en avslagskvot?

– Ja, utifrån den så vet jag att jag hade fått högre lön om jag hade gjort fler avslag.

Flera arbetsplatsombud bekräftar

Det var tidningen ETC som först berättade handläggarens historia. Efter det har fackförbundet ST nu kontrollerat uppgifterna samt gjort en enkätundersökning där 20 arbetsplatsombud svarat.

– Det som är allvarligast är att det finns ett par, tre arbetsplatsombud som känner igen att frågan om antal avslag har varit uppe som del i lönesamtalen. Det är fullständigt horribelt att ha en sådan situation, säger Siv Norlin, sektionsordförande för ST.

Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör på Försäkringskassan anser att det är en isolerad händelse – som inte är acceptabel.

– Om man tittar på de kriterier som gäller för lönesättning inom Försäkringskassan så är det inte ett av dem, och skulle det då vara någon chef som av någon anledning skulle ha den typen av dialog, då är inte det rätt.

Så vad kommer göras åt det?

– Vi har redan börjat. Det är chefer som behöver ta ansvar i det där hela vägen ut.

SVT Nyheter väljer att publicera intervjuer med handläggare och före detta handläggare på Försäkringskassan anonymt eftersom de är rädda för repressalier. SVT Nyheter har kontrollerat att deras identiteter stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet