SVT Agenda kan avslöja att Försäkringskassan för Stockholm stad Syd ger ett lönepåslag till handläggare som nekar sina klienter sjukpenning. Foto: SVT

Flera handläggare bekräftar: ”Glasklart att fler avslag ger högre lön”

Uppdaterad
Publicerad

Flera handläggare vid andra försäkringskassekontor har hört av sig till SVT Nyheter efter avslöjandet i Agenda. Och handläggarna bekräftar ett lönepåslag till dem som nekar sina klienter sjukpenning.
– Det är glasklart att fler avslag ger högre lön även hos oss, säger en anonym handläggare.

I söndags avslöjade SVT Agenda att Försäkringskassan för Stockholms stad Syd ger ett lönepåslag till handläggare som nekar sina klienter sjukpenning. Många avslag ger högre lön. Handläggaren arbetar vid Försäkringskassan Stockholms stad Syd – ett stort kontor med runt 150 handläggare.

Nu kan SVT Nyheter avslöja att ytterligare tre handläggare som arbetar och har arbetat på Försäkringskassan hört av sig.

– Jag blev så upprörd när jag hörde den där försäkringsdirektören som anser att det är en isolerad händelse. Bullshit, säger jag! säger en handläggare till SVT Nyheter.

”Glasklart att fler avslag ger högre lön”

En annan handläggare bekräftar att även det kontoret som hen jobbar på använder sig av samma system – det vill säga att det lönar sig för handläggarna att neka sjukpenning.

– Det är glasklart att fler avslag ger högre lön även hos oss. Det vet jag eftersom det pinnas med resultaten, uppger handläggaren, som jobbar på ett stort försäkringskassekontor i Stockholm.

Samma handläggare berättar också om ett personalmöte som sammankallats efter klagomål på att arbetsmiljön var dålig. Enligt handläggaren anklagade områdeschefen handläggarna själva för att ha orsakat den dåliga arbetsmiljön, att det var “deras eget fel” eftersom “de släppte in för många i sjukförsäkringen.”

Ytterligare som bekräftar

Utöver det nya som bekräftats kommenterar ytterligare en handläggare att lönepåslaget existerar vid det kontor SVT Agenda rapporterade om i söndags. Handläggaren slutade för en tid sedan, men skriver i ett mejl:

“Att mina chefer aldrig haft något samtal ifrån någon missnöjd kund rörande min handläggning sågs med skepsis, och jag ansågs empatisk. Handläggare som var duktiga på att dra in/avslå (men inget annat) gynnades inte bara i lönekuvertet utan gynnades även i karriären internt. Det var tydligt att de handläggare som var ”duktiga” gärna blev enhetschefer som i sin tur gynnade de handläggare som liknade dem. Det finns således en stor del empatislösa enhetschefer på Fk.”

SVT Nyheter väljer att publicera intervjuer med handläggare och före detta handläggare på Försäkringskassan anonymt eftersom de är rädda för repressalier. SVT Nyheter har kontrollerat att deras identiteter stämmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet