Socialminister Annika Strandhäll (S) i kvällens Agenda. Foto: SVT

Ministern om att handläggare pressas att ge avslag: Helt oacceptabelt

Uppdaterad
Publicerad

Att handläggare på Försäkringskassan får högre lön om de gör fler avslag är helt oacceptabelt.
Det säger socialminister Annika Strandhäll (S) i kvällens Agenda.

I SVT:s Agenda berättar en handläggare på Försäkringskassan att hon måste göra ett visst antal avslag på ansökningar om sjukpenning för att kunna få en högre lön. Socialminister Annika Strandhäll säger att hon reagerat när tidningen ETC, som först skrev om fallet.

– Det är helt oacceptabelt och när den händelse som beskrivs i det här reportaget kom till min kännedom så tog vi omedelbart kontakt med Försäkringskassan.

”Ny uppgift för mig”

Försäkringskassans uppdrag är tydligt menar Strandhäll.

– Det handlar om en balans mellan att pröva rätten till försäkringen och att se till att man levererar ett stöd till individen.

Enligt den ansvarige chefen på Försäkringskassan så rör det sig om en isolerad händelse, men arbetsplatsombud bekräftar att avslag tas upp under lönesamtal på flera kontor.

– Den uppgiften är ny för mig, att facket visar att det här är en förekomst som inte bara är knuten till ett kontor. Det här är helt oacceptabelt, säger Strandhäll.

Vad tänker du göra?

– Jag kan inte heller sitta här och säga att det är helt nya uppgifter, jag sitter inte i ett elfenbenstorn. Jag har också följt diskussionen om otryggheten som individer upplever i sjukförsäkringen, det här är ett väldigt tydligt exempel på det som ni tar upp i dag. Jag har lyft det här med Försäkringskassan och jag träffade förra måndagen både generaldirektören för Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och påtalade att man har ett väldigt tydligt uppdrag att leverera stöd till individen.

”Människor ska få det stöd de behöver”

Antalet som nekas sjukpenning har ökat de senaste åren.

Ett av Socialdemokraternas vallöften 2014 var att sjuka människor inte ska jagas. Att partiet nu får kritik för samma sak som man kritiserat de borgerliga partierna för bemöter Annika Strandhäll så här:

– Vi har från regeringens sida både i styrning till kassan 2017 och 2018 varit extremt tydliga med att det här är inte det sätt som man ska åstadkomma en stabil sjukfrånvaro i Sverige på. Det ska man göra genom att de människor som behöver stöd ska få det stöd de behöver.

Strandhäll säger att hon är ödmjuk inför kritiken och att hon är är ”beredd att göra det som krävs”.

Stämmer bilden att sjuka människor nekas sjukpenning?

– Jag har ju självt följt de här ärendena och tagit del av människors berättelser. Jag har tydligt lyft det med Försäkringskassans ledning. Samtidigt har inte Försäkringskassan ensamt ansvar för den ganska alarmerande höga sjukfrånvaro i Sverige som vi tog över hösten 2014 då sjuktalen på fyra år hade ökat med 70 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet