Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danskarna som demonstrerade mot Barsebäck redan på 80-talet: ”Det är absurt” Foto: Alex Bolevin/SVT

Pionjärer inom danska antikärnkraftrörelsen förfasas av planer på nytt Barsebäck

Uppdaterad
Publicerad

Den danska antikärnkraftsrörelsen mobiliserade tusentals för att Barsebäck skulle stängas. I dag förfasas rörelsens pionjärer när de får höra talas om planerna på ett nytt Barsebäck.

– Jag tror att Sverige kommer höra från Danmark om de tänker genomföra det här, säger Bente Miellier.

Organisationen til Oplysning om Atomkraft – OOA, var aktiva från mitten av 70-talet till dess att Barsebäck stängde reaktor ett 1999. De lyckades också stoppa de danska planerna på kärnkraft.

I dag är pionjärerna Bente Miellier och Siegfried Christiansen 73 respektive 79 år. De är inte längre aktivister men tar del av debatten och de är mycket kritiska till Barsebäcks planer och den svenska regeringens mål om att bygga ny kärnkraft.

– Den svenska regeringen lägger snarare hinder i vägen för förnybar energi och säger att alla resurser i stället ska läggas på ny svensk atomkraft. Det är absurt, säger Siegfried Christiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet