Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kävlinges kommunalård Pia Almström (M) ser kärnkraft som det enda alternativet för Skåne och välkomnar nyetablering i Barsebäck. Foto: SVT

Kävlinges kommunalråd välkomnar beskedet: ”Enda alternativet”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regeringens önskemål om ny kärnkraft har fått företaget Uniper att våga presentera en vision om ny kärnkraft i Barsebäck i Kävlinge kommun. De vill börja bygga redan innan rivningen av gamla Barsebäck är klar. Kommunalrådet Pia Almström (M) välkomnar planerna.

– Skåne har ju ingen vattenkraft, vi måste ha någon form av baskraft och jag tycker att kol och gas har spelat ut sin roll. För Skåne är kärnkraft enda alternativet, säger hon.

Kävlinge är en av de kommuner som tidigare sagt nej till utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

Elpriserna i Skåne

– Det blåser inte alla dagar så man måste ha en grundkraft som finns när det inte blåser och när solen inte skiner, säger Pia Almström.

När det kommer till vad Kävlingeborna tycker om en nyetablering av kärnkraft i kommunen tror Pia Almström att många är positivt inställda.

– Naturligtvis finns det en del som är negativa men till övervägande positiva skulle jag vilja säga.

Ny kärnkraft i Barsebäck

I nuläget pågår rivning av reaktor ett och två i Barsebäck. Det väntas pågå fram till 2028 och därefter kan själva rivningen av byggnaderna påbörjas. Uniper avslöjar nu för SVT Agenda att de redan innan rivningen är klar vill bygga något som de kallar för Clean Energy Park. I energiparken vill man utveckla och forska på ny fossilfri energi. Man vill kunna koppla samman kärnkraft, vindkraft, solkraft och vätgasproduktion. Kärnkraften ska stå för den planerbara baskraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet