”Piskan viner” på arbetsförmedlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Orimliga krav, toppstyrning, repressalier och locket på. Så beskrivs arbetsmiljön på Arbetsförmedlingen i en undersökning som gjorts av fackförbundet ST.

–44 procent av medarbetarna upplever att man inte törs säga vad man tycker. Och hälften tycker att det blivit sämre under senaste året, säger Fredrik Andersson, fackförbundet ST.

”Ständigt nya orimliga krav”

ST har undersökt arbetsmiljön bland sina medlemmar på arbetsförmedlingarna i en enkät där drygt hälften har svarat. Resultatet presenteras för ledningen idag och det är en svidande kritik av förhållandena. Här är några av kommentarerna:

”Nu pekas med hela handen – piskan viner…”

”Straffas med lägre lön och blir nedtryckt och tystad”

”Ständigt nya orimliga krav uppifrån”

”Gillar jobbet men uppdraget är omöjligt i förhållande till de förutsättningar som ges”

”Väldigt alarmerande”

Arbetsförmedlaren Monica Wallin, som arbetar i Västerås, känner igen stämningarna.

-När vi hade medarbetarundersökningen, då kom det fram att det fanns de som inte vågade svara ärligt för att de trodde att det gick att hitta vilka de var. Och om man har den känslan, att man skulle kunna få repressalier för att säga vad man tycker, då tycker jag det är väldigt alarmerande, säger hon.

”GD pekar med hela handen”

Arbetsförmedlarna upplever att de får ägna mycket tid åt onödig administration, att arbetet är detaljstyrt och att generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist pekar med hela handen.

–När hon (generaldirektören) var här på sin Eriksgata sa hon ungefär att: ”De som inte är ja-sägare och håller med mig, de är surkorvar och har inte här att göra”. Det är ett lite underligt sätt att uttrycka sig på, säger Monica Wallin.

GD: Vi har reformerat från grunden

Generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist tycker det är bra att fråga medarbetarna vad de tycker och menar att kritiken har att göra med en stor omorganisation.

–Vi reformerar ju arbetsförmedlingen från grunden. Vi är väldigt kundorienterade och har standardiserat arbetet. Det kräver beslut som kan upplevas som detaljerade, säger hon.

Hinner inte sköta kärnuppdraget

Monica Wallin vågar prata om hur hon upplever situationen. Hon har inte så långt till pension, känner att hon sitter säkert och tycker det är viktigt att förhållandena kommer fram. Hon menar att när detaljstyrningen ökar och de övriga uppgifterna blir allt fler så finns det för lite tid att sköta själva uppdraget: Att hjälpa människor att hitta ett jobb.

–Det är en politisk fråga. Är det här arbetsförmedlingen ska pyssla med? Är det så här våra skattepengar ska användas?, frågar Monica Wallin retoriskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet