”Pittsburgh-attacken ett dåd mot alla världens judar”, säger Svante Weyler, Svenska kommittén mot antisemitism. Foto: Dan Hansson, TT/CATHAL MCNAUGHTON, TT

”Pittsburgh-attacken ett dåd mot alla världens judar”

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot synagogan i Pittsburgh är ett dåd mot alla världens judar. Det säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

– Varje svensk jude, och varje jude i världen, är skakade av detta. Precis som jag är och precis som varje normal människa skulle vara, säger Svante Weyler till SVT Nyheter.

Enligt Svante Weyler är lördagens attack mot Tree of Life-synagogan i Pittsburgh en del av en våldsam antisemitism som direkt hotar judar runt om i världen.

– Det här är ett dåd som riktar sig inte bara mot judar som samlades kring sabbat i Pittsburgh utan mot varje jude över hela världen.

Judiska institutioner hotade

Svante Weyler berättar att attacken på synagogan i Pittsburgh hyllas av högerextremister och nazister, och att det är därifrån de öppna hoten mot judar kommer. Även svenska judar är nu rädda för sin säkerhet.

– Det är ett faktum och det förblir ett faktum att judiska institutioner i Sverige och på många håll i Europa och världen är bevakade. Och det är för att människor upplever ett konkret hot, annars skulle de inte vara bevakade.

”Tillförsäkrar svenska judar vårt stöd”

Han nämner att svenska judar blir mindre och mindre benägna att visa sin religiösa bakgrund genom att bära davidsstjärnan eller kippa.

– Det viktigaste nu är att vi, i det omgivande samhället, tillförsäkrar först och främst de svenska judarna vårt stöd, vår solidaritet och vår beredskap att se hoten mot dem som hot mot oss själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.