Trump ska besöka Pittsburgh under tisdagen. Foto: Jeff Swensen/TT

Judiska ledare: ”Trump inte välkommen i Pittsburgh”

Uppdaterad
Publicerad

Judiska ledare i Pittsburgh har fått nog av Donald Trumps retorik mot minoriteter.

”President Trump, du är inte välkommen förrän du upphör att attackera minoriteter”, skriver de i ett öppet brev inför den amerikanska presidentens besök i staden.

Donald Trump väntas i dag besöka staden Pittsburgh efter dödsskjutningen på en synagoga i helgen, men han är inte välkommen i staden skriver judiska ledare i ett öppet brev till den amerikanska presidenten. Anledningen är presidentens retorik mot minoriteter.

”Vårt judiska samhälle är inte den enda gruppen som har varit din måltavla. Du har också medvetet underminerat säkerheten för svarta, muslimer, hbtq-personer och människor med funktionsvariationer”, står det i brevet.

”Ta avstånd från vit nationalism”

Författarna kräver att Trump tar avstånd från vit nationalism, slutar ge sig på alla minoriteter och upphör med sina ”attacker mot migranter och flyktingar”.

Synagogans tidigare chef har uttryckt stöd för brevet. Dess nuvarande rabbin Jeffrey Myers säger att han välkomnar ett besök från Trump, men tillägger att man ”behöver få ett stopp på hat, vi behöver arbeta på att tona ned retoriken”.

Trump kommer att få sällskap av sin fru Melania Trump, dottern Ivanka Trump och svärsonen Jared Kushner. Presidentfamiljen ska träffa anhöriga till offren.

Elva sköts ihjäl

Det var lördagen den 27 oktober, strax före klockan 10 lokal tid, som räddningstjänst larmades till Tree of Life-synagogan i Pittsburgh. En 46-årig man hade gått in i byggnaden och börjat skjuta.

Elva personer sköts ihjäl innan skytten, senare identifierad som Robert Bowers, överlämnade sig till polisen. Bowers använde antisemitisk retorik på nätet och anklagade judar bland annat för att ha hjälpt flyktingar och migranter ta sig till USA.

Bland de döda fanns åtta män och tre kvinnor, mellan 54 och 97 år gamla.

Bowers riskerar nu dödsstraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.