30 procent av all plast vi sopsorterar kan inte återvinnas utan bränns upp, berättade vi på SVT igår. Bland annat är det förpackningar som innehåller olika plastsorter, sådana med stora etiketter, samt den svarta plasten som är svår för återvinningsanläggningarna att sortera och ta hand om.
Som konsument är det lätt att känna sig osäker. Innehåller förpackningen olika plastsorter eller inte? Hur stor etikett är för stor för att kunna återvinnas? Gör det mer skada än nytta om jag sorterar fel?
Men Åsa Stenmarck, avfallsexpert på Svenska Miljöinstitutet och regeringens särskilda plastutredare, skapar klarhet i förvirringen och ger tydliga besked.
– Som konsument ska man inte tänka efter för mycket. Då blir det lätt att vi lägger för mycket i brännbart istället, säger hon.
Bra om problemförpackningarna kommer in i systemet
Åsa Stenmarck menar att det får flera negativa effekter att lägga för mycket i soporna. Dels går man miste om förpackningar som faktiskt skulle kunna återvinnas. Dels så finns det fördelar med att plast som är svår att återvinna kommer in i systemet.
– Sorterarna ser inte det som vi lägger i soporna och kommer då inte heller kunna påpeka att just de här förpackningarna är ett problem som vi måste göra något åt.
Husmorstips för att rengöra förpackningar
Andra sorteringsdilemman vi konsumenter ställs inför är hur mycket vi ska diska ur förpackningarna innan vi återvinner dem. Det är lätt att fundera på om vattenåtgången, speciellt om vi använder varmvatten, har större negativ effekt på miljön än den positiva effekten återvinningen har. Återigen påpekar Åsa Stenmarck att det är bättre att lägga en smutsig plastförpackning i återvinningen än i soporna, men hon bjuder också på ett husmorstips.
– Jag brukar lägga mina förpackningar öppnade i diskhon och sedan får de sköljas av annat vatten jag använder, till exempel när jag häller av pastavattnet. Det behöver inte bli superrent, utan det räcker, säger hon.
Så gör du miljömedvetna val redan i butiken
• Svart plast: Undvik att köpa varor i svarta plastförpackningar. Ju transparentare och ljusare desto lättare att återvinna.
• Stora etiketter: Försök välja plastförpackningar som inte har stora etiketter som är en del av själva plasten.
• Ställ krav: Ställ frågor i butiken. Kräv att de erbjuder varor i förpackningar som går att återvinna.
• Konsumera mindre: Tänk på vad du köper. Det finns mycket överkonsumtion av bland annat kläder och leksaker.