Plastpåsen – vad ska vi använda istället?

Uppdaterad
Publicerad

En ny EU-förordning ska få oss att använda färre plastpåsar. Svensk Handel uppmanar sina medlemmar att informera kring påsarna skadliga inverkan på miljön och några av de stora klädkedjorna kommer börja ta betalt för de utskällda kassarna. Men hur dålig är plastkassen och vad ska vi använda istället?

– Vi tycker att man kan använda det vi har hemma istället, ofta har vi ju en hel uppsjö av kassar där hemma som man kan ta av först. Eller en ryggsäck eller liknande, säger Malin Göransson som är handläggare på naturvårdsverket.

Svensk uppfinning

Plastkassen, som faktiskt är en svensk uppfinning, är måhända praktisk men den är också en stor miljöbov globalt. I Sverige är vi relativt duktiga på att återanvända vår plast och en stor del av de plastkassar vi bär hem slutar som soppåsar och eldas upp tillsammans med hushållsavfallet. Men långt ifrån alla påsar hamnar där de ska. 

Plast och miljö

LÄS MER: Nu börjar klädjättarna ta betalt för påsar

– Vissa kommer på villovägar och det är ett stort nedskräpningsproblem. Det hade underlättat om alla påsar hamnar rätt men det vet vi att de inte gör. Vi måste vi dra ner på den totala konsumtionen och se till att påsar som används materialåtervinns i högre utsträckning, säger Anna Fråne, forskningsingenjör i miljöteknik på IVL svenska miljöinstitutet. 

Ta med en ryggsäck

Vilka är då alternativen? Enligt Anna Fråne så är det bästa sättet att ta med en ryggsäck. Det finns inget säkert sätt att veta vilken den bästa bärkassen är.  

-Alla påsar har en miljöpåverkan oavsett material och det är svårt att veta vilken påse som är bäst att köpa ur miljösynpunkt.

LÄS MER: Plastpåsen har hamnat i skamvrån

Tror du det räcker att ta 2 kronor för plastpåsar i affärer? 

– Nej det tror jag nog inte kommer att räcka faktiskt. Men nu så finns det också krav på att man ska informera om plastpåsars negativa miljöpåverkan. Det måste till fler och olika verktyg här. Storleken på priset kan säkert ha betydelse men det är viktigt att utvärdera det här om ett tag och se om vi har uppnått det vi vill och kommit ner till totalt 40 plastpåsar per person och år, säger Anna Fråne.

TV: Plastpåsen – för bra för vårt eget bästa?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet