Foto: SVT.

Plus testar köttbullar

Uppdaterad
Publicerad

I fjol köpte svenskarna tonvis med färska köttbullar. Plus testar smak och innehåll på elva olika färdiglagade varianter som du hittar i kyldisken.

Köttbullar var länge en lyx, men på 50-60-talet började matvaran drygas ut med spannmål och blev billigare. Köttbullarna började säljas på burk i butik, blev populärare och segertåget tuffar vidare än i dag.

Plus testar innehåll och smak på elva olika färdiglagade köttbullar som köpts på större matbutiker i Umeå.

Testprodukter:

  • Coop
  • Coop Xtra
  • Coop Änglamark
  • Eldorado
  • Enebacken
  • Garant ekologiska
  • Garant
  • Ica
  • Ica Basic
  • Scan ekologiska
  • Mamma Scans originalet

Vi tar hjälp av en kostvetare, en trio kräsna gourmeter och 19 skolbarn för att utse vinnaren. Testet består av tre ronder där köttbullarna som klarar delmomentet bäst kvalar vidare.

Rond 1 – kostvetaren

Sofia Rapo är kostvetare på institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet. Hon får i uppdrag att gallra ut fyra köttbullar som enligt henne har det bästa innehållet. Till sin hjälp har hon köttbullarnas innehållsförteckning och näringsinnehåll som Plus har anonymiserat.

– Jag vill se låga halter av mättat fett, socker och salt. Men gärna mycket fibrer, säger hon och konstaterar att skillnaden mellan de olika köttbullarna är så små att hon inte kan slå ut någon utifrån det.

Men efter att ha synat innehållet noggrannare och vägt samman hälsa, etik och miljö så eliminerar Sofia fyra produkter direkt:

  • Coop Xtra – åker ut på grund av tyskt ursprung, palmolja och allergener
  • Eldorado – tyskt och irländskt ursprung
  • Ica – friterad (en mer onyttig metod än stekning i rapsolja) och från Tyskland
  • Ica Basic – från Tyskland och stekt i animaliskt fett

Mellan de återstående sju produkterna är skillnaderna väldigt små och Sofia går ner på detaljnivå för att skicka vidare fyra bidrag. Det som utmärkte dem var:

  • Enebacken – bra näringsinnehåll och enkel ingredienslista
  • Coop Änglamark – ekologisk och stekt i rapsolja
  • Coop – fördelaktigt näringsvärde och stekt i rapsolja
  • Garant – låg andel mättat fett, socker och salt samt att innehållsförteckningen hade med fibrer

Rond 2 – expertjuryn

I nästa moment låter vi tv-kocken Tareq Taylor, matskribenten Ingrid Persson och kostvetaren Eva-Britt Kvarnbrink smaka sig fram vilka två köttbullar som smakar bäst.

Provsmakningen utförs som ett blindtest och Tareq steker själv upp de anonymiserade köttbullarna. Efter att ha testat alla fyra är juryn rörande överens. Garant är godast och går direkt till final. Desto jämnare är det om den andra finalplatsen men till slut enas man om Enebacken.

Läs mer: Tareq tipsar: 100 köttbullar på 2 minuter

Rond 3 – barnen

Det har blivit dags för final och som domare kallar vi in hemmets verkliga köttbullsfantaster – barnen. Fritidsbarnen på Brännlands skola hjälper oss kora den slutliga vinnaren och det blir aldrig spännande. Garant plockar hem hela 17 av 19 röster och vinner en jordskredsseger.

– Den var godast och hade bäst konstistens, säger en av eleverna.

Sammanfattning

Elva sorters färdiglagade köttbullar testades av kostvetaren som bedömde att Enebacken, Coop Änglamark, Coop och Garant hade det bästa innehållet.

Efter ett smakfullt blindtest utsåg expertjuryn Garant och Enebacken till finalister där en grupp skolbarn fällde avgörandet. Och med 17 röster mot 2 var barnen nästan helt eniga:

Bäst i test – Garant

Köttbullens historia:

Köttbullar var länge en lyx som var få förunnad i Sverige. När köttkvarnen uppfanns i slutet av 1800-talet blev det visserligen lättare att mala kött, men det var fortfarande mest borgarklassen som smaskade i sig resultatet. Kvarnen var nämligen dyr.

Framåt 1920-30-talet började färdigstekta köttbullar dyka upp i delikatessbutiken, men det var fortfarande få som hade råd att handla där.

Men på 50-60-talet händer det något. Köttbullar börjar säljas på burk i butik och köttfärsrätter blir allt populärare. Det hänger ihop med att man drygar ut köttbullarna med till exempel spannmål, vilket gör rätterna billigare.

Källa: Richard Tellström, docent måltidskunskap vid Örebro universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.