Ett stulet vapen återfunnet hos en pojke som nu är åtalad för mordförsök. Foto: SVT/Polisen

Pojke åtalad för mordförsök hade stulet vapen från Regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

Ett av vapnen som stals från Regeringskansliet har hittats. Vapnet fanns hos en 15-åring, som rymt från ett HVB-hem och nu står åtalad för mordförsök i Stockholm. Det rapporterar Dagens Juridik.

– Det förefaller vara ett fall av beställningsmord, säger kammaråklagare Jenny Clemedtson.

Totalt sex pistoler av modell Glock 17 och 300 patroner specialammunition stals från ett vapen/säkerhetsskåp hos Regeringskansliet under förra året.  

Nu har ett av vapnen återfunnits under en husrannsakan efter ett inbrott i Sundsvall - där en 15-årig pojke greps. I december förra året rymde pojken, som är hemmahörande i Stockholm, från ett HVB-hem i Uppsala och tog sig till Sundsvall. Där ska han ha gjort inbrott med personer han lärt känna på internet, enligt Dagens Juridik.

Åklagare Malin Löfvgren bekräftar för SVT att vapnet hittades under husrannsakan i Sundsvall och säger att två personer misstänks för vapenbrott. Ingen av dem är frihetsberövade.

I förhör har pojken erkänt grovt vapenbrott och han ska ha sagt till polisen att vapnet “inte var billigt”. Han ville dock inte berätta hur han fick tag på pistolen, men via vapnets serienummer kunde polisen koppla det till stölden på Regeringskansliet. Utredningen pågår fortfarande.

Åtalad för mordförsök – var ”soldat”

I september i år greps pojken, som nu fyllt 16, på nytt. Denna gång misstänkt för att ha skjutit en man vid en busshållsplats i Järfälla i maj tidigare i år, då med ett annat vapen. Samtidigt greps ytterligare tre personer i 20-30-års åldern misstänkta för anstiftan och medhjälp till mordförsöket.

Enligt polisen har samtliga gripna kopplingar till kriminella nätverk och i den krypterade mobiltjänsten Encrochat har de misstänkta männen kallat 16-åringen för ”soldat”, skriver DN.

– Han har helt enkelt väntat in målsäganden, följt efter honom och sen skjutit mot honom flera gånger. Det är en av de andra åtalade som, påstår jag, har anstiftat 16-åringen att skjuta. Det förefaller vara ett fall av beställningsmord, där den unga pojken har varit villig att åta sig det här, säger kammaråklagare Jenny Clemedtson, till SVT Nyheter.

I åtalet har åklagaren valt att även ta upp vapnet som stals från Regeringskansliets lokaler.

– Jag tyckte att det var intressant eftersom han har sagt att det var han som tagit ut den här Glock-pistolen. Jag skulle vilja ställa frågor till honom om vapen, säger Jenny Clemedtson.

”Ska inte kunna försvinna”

Fredrik Agemark, säkerhetschef i regeringskansliet, säger att man ser allvarligt på det som inträffat.

– Vapen ska inte kunna stjälas och de ska inte kunna försvinna från regeringskansliets lokaler, säger han.

Rättegången mot 16-åringen inleds i morgon, torsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.