Foto: SVT.

Klassen tog strid för Dags rätt att bli Lucia

Uppdaterad
Publicerad

När elvaårige Dag inte fick vara med i lottningen om vem som skulle bli skolans Lucia blev hans klasskamrater irriterade och satte ihop en protestlista.

Dag är elva år gammal och gillar att sjunga och stå i centrum. Men när han anmälde sig som kandidat till årets Lucia fick han ett blankt nej. Skolan tyckte nämligen att det var viktigt att en tjej skulle vara Lucia.

– Jag begriper inte det. Det kanske är för att de tycker att tjejer sjunger finare eller att tjejer uppför sig bättre, säger Dag Bergquist, elev på Vasastans Montessoriskola i Stockholm.

Skrev protestlista

Skolans beslut kritiserades av både föräldrar och barnen på skolan. Dags klasskompisar satte ihop en protestlista för att få skolan att ändra sig.

– Det är väl bra om det gör något nytt. Någon gång skulle det ändå ha hänt, säger Dags klasskamrat Saga Lindahl.

Protestlistan gjorde susen. Det ledde till att hela skolan fick rösta om det var okej att en pojke ställde upp som Lucia. Ja-sidan vann med bred marginal och Dag fick alltså vara med i själva lottningen. Dag drog inte den vinnande lotten, men han är ändå glad över att han fick vara med till slut.

– Nu kanske det blir så att andra skolor också gör så här, så att vi skapar nya traditioner, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.