Åklagare har inlett en förundersökning mot tidigare regionpolischefen Mats Löfving. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polischefen Mats Löfving utreds om Staafs tjänstevapen

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen Mats Löfving tilldelade ett tjänstevapen till den tidigare underrättelsechefen Linda Staaf – trots att hon saknade behörighet. Nu utreds om vapenbeslutet var felaktigt.

Historien med de båda polischeferna tog sin början 2015 när Linda Staaf fick tjänsten som underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, Noa. Ansvarig för rekryteringen var dåvarande Noa-chefen Mats Löfving. Staaf och Löfving har också haft en privat relation, som enligt Staaf inleddes efter rekryteringen.

Historien uppdagade i slutet av förra året och skakade om polisledningen rejält. I december meddelade åklagare att en förundersökning gällande grovt tjänstefel inletts i samband med tillsättningen av Staaf.

Ännu en förundersökning inledd

Nu uppger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, för Dagens Nyheter att ytterligare en förundersökning har inletts mot Mats Löfving. Den här gången gäller det ett tjänstevapen som han tilldelade Linda Staaf 2020. Detta trots att polisen vid två tillfällen bedömt att hon inte var behörig att bära vapen, skriver DN.

I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten bekräftar Bengt Åsbäck att förundersökning har inletts.

”Brottsrubriceringen är tjänstefel. Det finns ingen som är delgiven misstanke om brott”, skriver Åsbäck i en kommentar.

Fått nya arbetsuppgifter

Löfving omplacerades i december från sin tjänst som regionpolischef och blev samtidigt av med rollen som ställföreträdande rikspolischef under tiden utredningen pågår.

Även Linda Staaf har fått nya arbetsuppgifter sedan skandalen uppdagades. Strax före jul stod det klart att Charlotta Höglund tar över som underrättelsechef för Noa.

I en tidigare version av denna text förekom uppgiften att Mats Löfving utreds för brott. Korrekt brottsrubricering är tjänstefel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.