Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Två väldigt tydliga problem”, säger Tommy Iseskog. Hör arbetsrättsjuristen om några av de största frågetecknen kring polisskandalen. Foto: TT och SVT

Hemlig relation skakar polisledningen – ”Har med rikets säkerhet att göra”

Uppdaterad
Publicerad

En polisanmälan och en avslöjad relation mellan två toppchefer skakar just nu polisens högsta ledning. En av Sveriges tyngsta arbetsrättsexperter är kritisk mot hur ärendet hanterats och beskriver det hela som en fråga om rikets säkerhet.  

– En hemlig relation är det klassiska exemplet på en sårbarhet, säger arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog till SVT.

Han reagerar på Expressens avslöjande att den tidigare Noa-chefen Mats Löfving för ett år sedan polisanmäldes av myndighetens säkerhetschef – efter att denne kontaktats av underrättelsechefen Linda Staaf. Hon ska ha uttryckt att hon kände sig utsatt av Löfving efter att de två haft en relation.

SVT Nyheter granskar

Åklagare valde efter två dagar att avskriva anmälan, med hänvisning till att det inte fanns något i anmälan som skulle utgöra brott.

”Inte lagenligt”

Det finns fortfarande stora oklarheter kring händelseförloppet, men om rikspolischefen efter att ha fått information inte gjort en ny säkerhetsprövning av Staaf och Löfving så har han gjort fel enligt Tommy Iseskog. Under utredningen skulle parterna ha tagits ur tjänst.

– Säkerhetsskyddsprövningen är man skyldig att göra i en situation där man ser att sårbarhet har uppkommit. Så har man inte gjort den prövningen har man inte agerat på ett lagenligt sätt.

Rikspolischef Anders Thornberg har avböjt Expressens frågor med hänvisning till att han inte kan kommentera ett personalärende. Men den förklaringen underkänner Tommy Iseskog.

– Det handlar inte om ett personalärende utan om ett ärende som har med rikets säkerhet att göra. Man kan öppet beskriva vad man gjort och vad man sett när man undersökt ärendet.

Krav på svar kommer också från Linda Westerlund Snecker (V), ledamot i polisens insynsråd, som säger till DN att rikspolischefen måste gå till botten med det som hänt.

– Det är allvarligt och går inte att vifta bort att det gjorts en polisanmälan mot vår ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

Lyfte lönen

Enligt SVT:s källor har det under lång tid cirkulerat rykten inom polismyndigheten om relationen mellan Löfving och Staaf. De arbetade ihop i Östergötland, och när Löfving befordrats till den nationella polisledningen så rekryterade han Staaf.

Handlingar som SVT tagit del av visar också att han lyfte hennes lön med hänvisning till att den varit felsatt.

SVT har utan resultat sökt Linda Staaf, Mats Löfving och Anders Thornberg.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Kritik mot att Staaf fick toppjobbet

• Tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef på Noa ifrågasattes för ett år sedan av polisforskaren och tidigare polisen Stefan Holgersson.

• I en egen undersökning kom han fram till att Staaf inte haft alla kvalifikationer som efterfrågats, och att hon bara kunde skaffa sig en av de nödvändiga meriterna i och med att ansökningstiden för tjänsten förlängdes. 

• När SVT för ett år sedan ställde frågor om Staafs meriter till polisens presstjänst tillbakavisade presschefen att det skulle finnas några tveksamheter kring dessa. Han hävdade också att Holgersson hade ”ett flertal felaktiga faktauppgifter” i sin rapport och beskrev det hela som ”en ickefråga” för polisen.

• I dag uppger Stefan Holgersson för SVT att han fått flera reaktioner från poliser efter Expressens avslöjande: ”Chock, bestörtning men också en lättnad att korruptionen blir uppmärksammad”. 

• Samtidigt uppger nu Linda Staaf för Expressen att det faktum att det i fjol kom in granskande frågor ”från en okänd person till Polismyndigheten där man begärde ut handlingar kring mig och mitt arbete”, var ett av skälen bakom hennes samtal med säkerhetschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet