Linda Staaf och Mats Löfving, som tillfälligt har omplacerats efter den senaste tidens uppmärksamhet och förundersökningen om grovt tjänstefel. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Marko Säävälä/TT

Erfaren polis sökte Staafs jobb – blev bortvald: ”Lite för uppenbart”

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen av Linda Staaf som Noa-chef har nagelfarits efter den senaste tidens turbulens kring polisledningen. SVT Nyheter har pratat med andra personer som sökte jobbet som underrättelsechef. Några är kritiska till hur det hela gick till.

– Jag uppfattade att det var bestämt på förhand, säger en erfaren polis.

En särskild åklagare utreder nu rekryteringen av Linda Staaf, som 2015 fick jobbet som underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning (Noa), medan Mats Löfving var vice rikspolischef och chef på Noa. Staaf satt innan dess i Löfvings ledningsgrupp för Polismyndigheten i Östergötlands län i flera år och på Noa fördjupades deras relation.

”Lite för uppenbart”

SVT Nyheter har pratat med flera av de som under hösten 2014 sökte den uppmärksammade tjänsten som underrättelsechef på Noa. De flesta vill inte uttala sig om rekryteringen, men några är kritiska. En av dem, en erfaren polis, säger att tillsättningen av Linda Staaf följer ett mönster.

Kritiken mot polisledningen

– Med min erfarenhet och bakgrund kan jag tycka att det var konstigt att jag inte blev kallad till intervju.

– Jag uppfattade att det var bestämt på förhand. Det är väl ganska ofta så inom polisen, att själva ansökningsprocessen är en skenprocess. Det här var på nåt sätt lite för uppenbart. 

Polisen menar att det inte togs tillräcklig hänsyn till erfarenhet för tjänsten. 

– Man kan ju inte gå från att vara chef för brevbärarna till att vara chef för underrättelseverksamheten på Noa, säger han och syftar på Staafs tidigare jobb som chef för intern service- och ekonomienhet vid polisen i Östergötland.

Kritik och tidigare granskning

En annan av de sökande är inne på samma spår.

– Den som tillsattes hade ingen polis-, chefs- eller underrättelsebakgrund till den högsta underrättelsetjänsten i en av de största myndigheterna.

För två år sedan riktade även Justitieombudsmannen, JO, allvarlig kritik mot Polismyndigheten för hur rekryteringar av Noa-chefer gått till. Då gällde det bland annat tjänster i nationella insatsstyrkan och sektionen för nationell samordning. Redan för fyra år sedan rapporterade Expressen också att kvinnliga sökande ratats och mindre meriterade män handplockats när personer rekryterats till chefstjänster.

Linda Staaf själv kallar ifrågasättandet av hennes meriter och inflytande för ”en smustkastningskampanj”.

Mats Löfving har fått andra arbetsuppgifter med anledning av den pågående utredningen. I en kommentar till SVT skriver han att han välkomnar förundersökningen ”så alla får de svar som efterfrågas”.

Har du ett tips? Hör av dig till SVT:s granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet