Linda H Staaf, chef för underrättelsenheten på Noa. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Underrättelsechefen: ”En smutskastningskampanj”

Uppdaterad
Publicerad

En smutskastningskampanj – det menar underrättelsechefen Linda Staaf att hon blivit utsatt för. I en intervju med Dagens Nyheter talar hon ut om senaste veckans avslöjanden om henne själv och polischefen Mats Löfving, som skakat polisledningen.

– Många män klarar inte att en kvinna får makt och inflytande i en mansdominerad bransch, säger hon till tidningen.

Efter en turbulent vecka för underrättelsechefen Linda Staafs där hennes relation till polischefen Mats Löfving avslöjades och hennes meriter ifrågasatts öppet i medier, slår hon nu tillbaka mot anklagelserna.

– Det är en smutskastningskampanj mot mig som kvinna och chef inom polisen. Fakta undanhålls och förvrängs, säger hon till Dagens Nyheter.

Kritiken mot polisledningen

Hon menar att det handlar om att många män klarar inte att en kvinna får makt och inflytande i en mansdominerad bransch.

Meriter och relation till polischefen ifrågasätts efter anmälan

Det var Expressen som avslöjade relationen mellan polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf, efter att ha tagit del av en anmälan från 2020 och 2021 mot Mats Löfving. Anmälan handlade om grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande av Linda Staaf. Anmälaren var dock inte Linda Staaf själv, utan polisens säkerhetschef respektive chefen för polisens avdelning för särskilda utredningar.

Båda gångerna lades anmälningarna ned utan Staafs vetskap, men nu ifrågasätts både Staafs meriter och relation till polischefen Mats Löfving.

Till DN säger Staaf att Mats Löfving inte gjorde något olagligt mot henne, men att han har betett sig ”respektlöst”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet