Nu framgår att det finns ytterligare en polisanmälan. Enligt uppgift till SVT gällde den misstänkt tjänstefel i samband med Mats Löfvings rekrytering av Linda Staaf som underrättelsechef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/Sofia Ekström/SvD/TT

Anställningen av Linda Staaf anmäldes som tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Mats Löfving har vid två tillfällen polisanmälts för misstänkta brott mot Linda Staaf. Nu framgår att en tredje polisanmälan gjorts – då om misstänkt tjänstefel i samband med Staafs anställning. Nu meddelar särskilda åklagarkammaren att man tittar på materialet på nytt.

– Nu har jag fått in fler anmälningar och kommer arbeta vidare med det nya materialet, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck till Expressen.

Det var Expressen som avslöjade historien om polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf. Under fredagen rapporterade tidningen om ytterligare en anmälan, från november 2020. Då om misstänkt misshandel av Linda Staaf.

Tre anmälningar

Nu framgår det att det finns en tredje polisanmälan. Enligt uppgift till SVT gällde den misstänkt tjänstefel i samband med Mats Löfvings rekrytering av Linda Staaf som underrättelsechef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

– Det finns tre polisanmälningar. Den första är den jag upprättar, sedan finns det en som upprättas i samband med att Stefan Holgersson skriver om eventuella felaktigheter vid anställning av henne. Och sedan den tredje, som blivit omskriven, säger Ebba Sverne Arvill, chef för polisens avdelning för särskilda utredningar.

Gjordes av åklagare

Polisanmälan om tjänstefel skickades in av åklagare vid särskilda åklagarkammaren i januari i år. Upprinnelsen var, som Ebba Sverne Arvill beskriver, en rapport av polisforskaren Stefan Holgersson, där han anklagade en ”hög polischef” för att ha överdrivit sina egna meriter inför en anställning.

Bengt Åsbäck, vice överåklagare på särskilda åklagarkammaren, inledde då en förutredning om grovt tjänstefel.

- Det handlade om hur Linda Staaf fick sitt arbete på Noa och om det fanns ett förhållande mellan henne och Noa-chefen Mats Löfving, säger han till Expressen.

Det resulterade dock inte i någon förundersökning. Men efter den senaste veckans avslöjanden meddelar Bengt Åsbäck att han ska titta på materialet på nytt.

SVT har sökt Mats Löfving och Linda Staaf för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.